:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 10 februari 2013

Het Collectieboek van Joost Grootens

Museum Boijmans Van Beuningen heeft in nauwe samenwerking met Joost Grootens het nieuwe Collectieboek ontwikkeld. In deze hernieuwde uitgave is de uitgebreide collectie van het museum op een thematische wijze gepresenteerd.

Het boek opent met een reeks foto’s van lege museumzalen. Grafisch ontwerper Joost Grootens wil hiermee niet alleen laten zien waar een collectie thuishoort, maar ook hoe conservatoren werken. Door het kiezen van een bepaalde thematiek of ordening zijn zij in de positie de collectie in de lege museumruimtes te presenteren.
Bij het samenstellen van het Collectieboek ging Grootens uit van twee principes: de complete collectiecatalogus en de manier waarop het museum met zijn verzameling werkt. Het qua vorm en inhoud rijk boek belicht deze principes vanuit verschillende perspectieven. Medeauteurs zijn onder meer directeur Sjarel Ex en voormalig educatief medewerker van het museum Hanneke de Man. Ook alle conservatoren van het museum hebben meegewerkt aan de beschrijving van de verschillende werken.

Vragen en antwoorden

Het boek behandelt de collectie van het museum aan de hand van verschillende vragen als: Wat is het verhaal achter de topstukken in de museumverzameling? Van welke glaskunstenaar bezit het museum een prachtig overzicht? Hoeveel voorwerpen met een hoogte van 27 centimeter bevinden zich eigenlijk in de collectie? Naast verhalen en veel foto’s zijn ook infografische indexen in het boek te vinden. Het Collectieboek door Joost Grootens is nu in vier talen te koop in de museumwinkel en via de webshop.

Een korte video over het Collectieboek gemaakt door Studio Joost Grootens

Meerdere museumgebouwen

Door middel van een tijdlijn zijn de mijlpalen uit de geschiedenis van het museum door de lezer te volgen. Op overzichtspagina’s is de collectie gesorteerd naar tijd van ontstaan of juist naar jaar van verwerving, gesorteerd op kleur of geordend naar de geboorteplaats van de maker. Een opvallend detail in het boek is het overzicht hoeveel keer het huidige museumgebouw nodig is om elke deelcollectie te laten zien.

Twee verschillende presentaties

In het museum was een presentatie van het collectieboek te zien waarbij de benaderingswijze van het boek als uitgangspunt was genomen. De wijzen waarop je een collectie kan ordenen worden met elkaar vergeleken. In de eerste vitrine werden objecten uit de collectie tijdstip van ontstaan gepresenteerd. In de tweede vitrine stonden dezelfde objecten op grootte gegroepeerd. Er zijn dan bijvoorbeeld twee rekenmachines te zien, maar ook twee schetsboeken. Zo werd dezelfde collectie op twee verschillende manieren getoond.