Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 24 september 2017

Gunnel Wåhlstrand

Museum Boijmans Van Beuningen presenteerde van 24 juni tot en met 24 september 2017 de grootste solotentoonstelling van de Zweedse kunstenaar Gunnel Wåhlstrand (Uppsala 1974). Wåhlstrand maakt extreem realistische schilderijen met monumentale landschappen, dwingende portretten en serene interieurs met intrigerende composities. In de tentoonstelling werden 23 werken van Wåhlstrand getoond. Zowel de vroege werken, als heel recente werk die zij heeft gemaakt in de afgelopen 15 jaar.

Voor haar schilderijen gebruikt ze verschillende soorten zwarte inkt en verschillende soorten papier op indrukwekkend groot formaat. Elk werk duurt maanden om te voltooien. De inktwassen worden in opeenvolgende lagen toegepast, het beeld bouwt zo langzaam op, zoals een foto in het ontwikkelbad. Het startpunt voor het werk van Wåhlstrand was ooit een doos familiefoto's - de enige verbinding die ze met haar vader had toen ze opgroeide. Om dit gemis op te vullen begon zij deze foto's te gebruiken: door het beeld te vergroten en ontbrekende details te voltooien kreeg ze het gevoel dichtbij haar onderwerp te komen. Langzaam breidt ze op deze manier haar oeuvre uit, haar aandacht is nu verschoven naar weidse kustlandschappen, typisch Zweeds, maar tegelijkertijd ook universeel.

Mother Profile for Rotterdam from Museum Boijmans Van Beuningen on Vimeo. Meer informatie

Publicatie

Bij de tentoonstelling was een publicatie verkrijgbaar in de de museumwinkel. Het boek is uitgegeven door Magasin III Museum & Foundation for Contemporary Art, Stockholm, Zweden. Het bevat het complete oeuvre van Gunnel Wåhlstrand en is rijk geïllustreerd met reproducties van al haar werken.  

Te zien in

Deze tentoonstelling was te zien in de Bodonzaal van het museum. De tentoonstelling van Gunnel Wåhlstrand wordt georganiseerd in samenwerking met Magasin III Museum & Foundation for Contemporary Art, Stockholm, Zweden