:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 14 augustus 2022
Depot Boijmans Van Beuningen

Getekende herinneringen van Albert J. Elen

Dit is een presentatie gemaakt door Albert Elen, gepensioneerd conservator prenten & tekeningen. De tekenkunst was zijn grote liefde en in de presentatie zie je hoe de tekeningen in de collectie terecht zijn gekomen.

Bijna twee decennia is Albert Elen in dienst geweest van Museum Boijmans Van Beuningen. Officieel was hij senior conservator tekeningen én prenten, maar in de praktijk liet hij de grafiek graag aan anderen over. Al sinds zijn studietijd in Leiden ligt Alberts hart bij de tekenkunst en het is deze deelcollectie waar hij zich tijdens zijn jaren in het museum met energie en enthou­siasme op heeft gericht.

Albert legt uit

Na ruim twintig welbestede jaren neem ik afscheid van Museum Boijmans Van Beuningen. De kleine selectie kunstwerken in deze zaal toont de reikwijdte van de tijdens mijn conservatorschap gerealiseerde aanwinsten, voornamelijk tekeningen. 

Tijdens mijn studie kunstgeschiedenis in Leiden in de jaren zeventig ontwikkelde ik een voorkeur voor vroege Italiaanse kunst. Dit mondde uit in een doctoraalscriptie over de tekeningenboeken van Jacopo Bellini en een dissertatie over Italiaanse tekeningenboeken uit de late middeleeuwen en de renaissance. Om uit elkaar geraakte tekeningenboeken te kunnen reconstrueren, specialiseerde ik mij in de papiergeschiedenis, codicologie en watermerkkunde. Ook de Nederlandse kunst kwam de afgelopen vier decennia ruim aan bod, in publicaties over onder andere Stradanus, Rembrandt, Willem van Mieris en Jan Hulswit. 

Na conservator te zijn geweest bij de Koninklijke Bibliotheek en de Rijksdienst Beeldende Kunst en plaatsvervangend hoofdinspecteur Cultuurbezit bij het Ministerie van OCW, begon ik eind 2002 bij het museum. Mijn derde conservatorschap, het langste en leukste. Maar aan alles komt helaas een eind.  

Aan de hand van twee dierbare ‘oude bekenden’ en zeventien aanwinsten, in drie gevallen gecombineerd met een ander kunstwerk uit de museumcollectie, neem ik u graag mee op een persoonlijke ‘trip down memory lane’. 

Albert vertelt

In de depot app kun je verhalen vinden over de tentoongestelde tekeningen. In korte clipjes vertelt Albert Elen wat ze voor het museum én voor hem persoonlijk betekenen.

Download de depot-app