Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 09 oktober 2011

Futuro - Utopie in constructie

In het voorjaar van 2011 landde in Museum Boijmans Van Beuningen een futuristische vakantiewoning: Futuro (1968). Na een grondige restauratie is het originele prototype van de Finse architect Matti Suuronen opgenomen in de collectie en was het voor de eerste keer te zien in het museum.

Het Futuro huis kreeg een plek in het midden van de grote Bodon zaal van het museum, waar tevens een twintigtal prenten, circa honderd kunstnijverheid- en design objecten en hedendaagse kunst uit de collectie te zien waren, zoals een design radio armband of een futuristische ligfiets uit 1987. De rode draad in de tentoonstelling was de zoektocht naar de perfect geconstrueerde vorm. Een zoektocht die een belangrijke rol speelt in de geschiedenis van de vormgeving en kunst. 

Matti Suuronen werd in 1965 gevraagd een mobiel vakantiehuis te ontwerpen dat opgebouwd kon worden in moeilijk begaanbare ski-gebieden. De Futuro was revolutionair voor zijn tijd: volledig demonteerbaar, gemaakt van lichtgewicht polyester en geschikt voor serieproductie. Hoewel de productie van het mobiele huis vroegtijdig werd stopgezet, onder andere door de oliecrisis in 1973, zijn er tientallen Futuro’s over de wereld verspreid. De meeste zijn in bezit van particulieren, maar het originele prototype is te zien in Museum Boijmans Van Beuningen. Het geprefabriceerde interieur bestaat uit een woonkamer, twee slaapkamers, een keuken en een badkamer.

De restauratie van Futuro is uitgevoerd door Lydia Beerkens (restaurator moderne kunst) in samenwerking met Polyproducts in Werkendam.

De perfecte vorm

Suuronen zocht in het ontwerp van Futuro naar perfectie binnen een minimale vorm. De vorm moest efficiënt zijn in ontwerp en productie, maar ook een natuurlijke schoonheid bezitten. Hij vond deze eigenschappen in de ellipsoïde: een driedimensionale ellips die gebaseerd is op de gulden snede verhouding. Ook in de andere tentoongestelde objecten kunt u deze zoektocht naar de perfecte vorm herkennen. Zo ontdekt u naast de ellipsvorm ook andere wiskundige principes zoals de Fibonacci reeks of de spiraal van Archimedes. Verwonder u over bijzondere objecten uit de gehele tijdspanne van de collectie en bekijk prenten van Albrecht Dürer, een designstoel van Charles en Ray Eames of Tsjechisch glaswerk.

Collectie Verrijkt

Vanaf april toont het museum de Collectie Verrijkt. In deze nieuwe opstelling van de collectie zijn de komende twee jaar topstukken uit de Europese schilderkunst te zien. De presentatie van de Futuro en andere collectiestukken sluit hier op aan.

BankGiro Loterij

De aankoop en restauratie van het prototype van de Futuro werd mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij. De BankGiro Loterij steunt Museum Boijmans Van Beuningen de komende vijf jaar wederom als vaste beneficiënt.