:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 13 oktober 2013

Fons Haagmans

In de zomer van 2013 toonde Museum Boijmans Van Beuningen drie schilderijen van Fons Haagmans (1948). In 2012 zijn door het depot VBVR Haagmans, voortgekomen uit galerie Art & Project (1968-2001), meerdere werken geschonken waaronder het werk Branche Folie (1997) dat te zien was. Door het gebruik van sjablonen brengt hij zijn onderwerpen op het schildersdoek aan. Volume wordt niet gecreëerd door een schilderstreek maar juist door het verplaatsten van de sjablonen. Hiermee zoekt Haagmans geheel eigen wijze de grenzen van het medium op.

In de jaren tachtig, waarin twee van de drie werken ontstaan, hanteert Haagmans een minimalistische en tegelijkertijd een decoratieve aanpak. In het werk van Haagmans zijn veelal vergeten geabstraheerde symbolen te herkennen. De cijfers op zijn zogenaamde cijferschilderijen, waarvan er twee in het museum te zien zijn, verwijzen naar de reeksen uit de Joodse Kabbala.

Oorsprong

De museumcollectie bevat in totaal 25 werken van Fons Haagmans, waaronder 3 schilderijen en 1 sierschotel. Deze verzameling is nu aangevuld met 10 schilderijen en 10 prenten uit de collectie van galerie Art & Project. Deze collectie is bijeengebracht door Geert van Beijeren (1933-2005) en Adriaan van Ravesteijn (1938) en omvat ruim 2000 werken van kunstenaars die in de tweede helft van de 20ste eeuw tot de nationale en internationale top gerekend worden. In 2001 is een groot deel van het archief overgedragen aan het RKD. De Amsterdamse galerie Art & Project, vormde een belangrijk platform voor hedendaagse kunst en in het bijzonder voor conceptuele kunst, zowel in Nederland als daarbuiten.

Over de kunstenaar

Fons Haagmans is geboren in Schinnen (NL) en woont en werkt in Maastricht. In zijn lange en succesvolle carrière heeft Fons Haagmans meerdere solotentoonstellingen gehad, zoals in het Bonnefantenmuseum in Maastricht en in diverse nationale en internationale galeries. In het AVRO programma Museumgasten uit 2007 vertelt Fons Haagmans over zijn tentoonstelling in het Bonnefantenmuseum (vanaf minuut 13.05).