:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 15 januari 2012

Eversteijn, bokser & herenkapper 1949-1983 - Een project van Carel van Hees

Carel van Hees, bekend als ge├źngageerd documentair fotograaf en filmmaker, bracht in de Willem van der Vorm galerij van het museum een eerbetoon aan de Rotterdamse bokskampioen Cor Eversteijn (1949-1983).

Carel van Hees toonde door middel van zijn eigen zwart-wit foto’s en veel origineel beeldmateriaal het korte maar bewogen leven van de bokser, zowel binnen als buiten de ring. Door middel van video-interviews maakte de bezoeker kennis met de persoon Eversteijn: de gedreven bokser die tot het uiterste gaat, de uitbundige komiek, de Rotterdamse herenkapper en dandy. Maar ook de schaduwzijde van Eversteijn’s karakter komt aan bod: zijn stuurloosheid, de strijd met de roem en de periodes van verdwijning en het drankmisbruik die daarbij hoorden.

Van Hees raakte eind jaren zeventig bevriend met meervoudig Nederland bokskampioen Cor Eversteijn. Hij had toegang tot de boksgala’s en kleedkamers. In de tentoonstelling is videomateriaal te zien van onder meer de laatste wedstrijd van de bokser in 1983 tegen een Engelse kampioen. In de eerste ronde gaat Eversteijn knock-out. Hij overleed later dat jaar op 33-jarige leeftijd, na een leven vol drank- en drugsgebruik. 

Talent en onvermogen

Schrijver Dirk van Weelden over het project Eversteijn, bokser & herenkapper: “Van Hees blijkt een kundig en empathisch verhalenverteller. Op een directe en gevoelige manier toont Van Hees dat dit korte en heftige leven geen exotisch avontuur was, maar een moedige worsteling tussen talent en onvermogen, vrijheid en verantwoordelijkheid, roem en eenzaamheid.” 

Publicatie

Tegelijkertijd met de tentoonstelling kwam het gelijknamige boek van Carel van Hees uit. Het boek bevat een selectie foto’s uit de collectie van de fotograaf, maar ook uit de privéverzameling van de Eversteijn familie en verschillende openbare archieven. Naast beeldmateriaal bestaat het boek uit teksten over Eversteijn, die Van Hees verzamelde via interviews en verwerkt zijn door schrijver Dirk van Weelden. Het boek was te koop in de museumwinkel voor €27,50 (Uitgeverij Post Editions, ISBN 9789460830471). 

Cor Eversteijn in Spanje, ca. 1970
Cor Eversteijn in Spanje, ca. 1970
Cor Eversteijn in Spanje, ca. 1970
Cor Eversteijn in Spanje, ca. 1970
Cor Eversteijn op de kermis in Deventer, 1967
Cor Eversteijn op de kermis in Deventer, 1967

Carel van Hees

Fotograaf en filmmaker Carel van Hees studeerde aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda en was een aantal jaren werkzaam voor dagblad het Vrije Volk, M Magazine van NRC Handelsblad en Vrij Nederland. Van Hees initieert langdurige projecten, die hij presenteert in boeken, tentoonstellingen en films. Carel van Hees had eerder solotentoonstellingen in Las Palmas in Rotterdam en het Dordrechts Museum. Zijn films Don’t catch my face (2005) en 2KM2 (2008) waren te zien op het Internationale Film Festival Rotterdam.

Het project ‘Eversteijn, bokser & herenkapper’ werd mede mogelijk gemaakt door Fonds BKVB, Mondriaan Stichting, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Van Leeuwen Van Lignac Stichting, Gemeente Rotterdam, dienst Kunst en Cultuur, G.Ph. Verhagen Stichting en het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam.