Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 26 mei 2014

Een spectaculaire aanwinst

De mysterieuze tekening die in 2012 veel aandacht trok tijdens de tentoonstelling ‘De weg naar Van Eyck’ is terug in het museum. Dit maal in een ruimte die net zo mysterieus was als het werk zelf. De vele details in de tekening vertellen ieder een eigen verhaal en maakte een bezichtiging meer dan de moeite waard. De bijzondere vondst was opnieuw te zien in het museum voordat het naar Parijs vertrekt.

In 1971 kocht W.A. Hofman een tekening van een Kruisiging van Christus voor tien gulden op een inboedelveiling in Slochteren. De tekening deed hem denken aan een schilderij van Jan van Eyck en hij meende dat deze tekening uit dezelfde periode moest dateren. Tot 2012 bleef de tekening vrijwel volledig onbekend totdat hij te zien was in Museum Boijmans Van Beuningen op de tentoonstelling ‘De weg naar Van Eyck’. Na uitvoerig onderzoek werd Hofmans idee bevestigd: het bleek inderdaad om een uitzonderlijk belangrijk werk uit de vijftiende eeuw te gaan, maar door wie en wanneer het precies gemaakt zou zijn, is onder kunsthistorici onderwerp van een heftige discussie. De ontdekking van de tekening is één van de spectaculairste vondsten op het gebied van de vroegere Nederlandse tekenkunst van de afgelopen decennia.

In de tentoonstelling komen de details extra goed naar voren dankzij de interactieve displays. Ook is er een filmpje van ARTtube te zien waarin verteld wordt over Jan van Eyck en de schilderkunst in de middeleeuwen.