Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 14 februari 2016

Diet Wiegman - Growing Icon

Niets is wat het lijkt in het werk van Diet Wiegman (1944). Tekeningen verwerkt hij tot sculpturen, sculpturen tot driedimensionale collages en collages tot schaduwobject. Zo verandert een opeenstapeling afgedankt materiaal in Michelangelo’s David of La reproduction interdite van René Magritte. Museum Boijmans Van Beuningen presenteerde in het najaar van 2015 een nieuw werk van zijn hand, naast een schaduwobject, een serie foto’s en twee videowerken.

Diet Wiegman studeerde in 1965 af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Hij beperkte zich gedurende zijn carrière nooit tot één discipline of thema. Hij maakte tekeningen, schilderijen, sculpturen en werken in de openbare ruimte. Al snel kreeg Wiegman bekendheid met zijn schaduwobjecten; sculpturen die worden belicht, waardoor het silhouet van een iconische beeld zichtbaar wordt. In 2015 is Wiegman vijftig jaar werkzaam als kunstenaar.

Kunstenaarsfamilie

De keuze voor het kunstenaarschap kwam voor Diet Wiegman niet als een verrassing. Zijn vader Theo Wiegman was actief schilder en werd opgeleid door Gerard Wiegman, de opa van Diet Wiegman. Ook de zoon van Diet Wiegman, Mike Redman is kunstenaar. Als muzikant, producer en filmmaker heeft hij zich internationaal gevestigd. In 2007 maakte hij de film ‘Anagram’: een treffend filmportret van zijn vader, waarin geen woord gesproken wordt. De film won verschillende prijzen en was onderdeel van de tentoonstelling.