Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 11 september 2016

Diederik Klomberg - Never odd or even

Diederik Klomberg (Oisterwijk 1963) maakte voor Museum Boijmans Van Beuningen in ‘Het Klaverblad’ de architectonische installatie ‘Never odd or even’. Het Klaverblad is een perfect symmetrische ruimte die onderdeel uit maakt van het in 1935 door architect Ad van der Steur ontworpen museumgebouw, te vinden op de begane grond.

De volmaakte verhoudingen van Het Klaverblad deelde Klomberg op en spiegelde hij, waardoor visuele blokkades, reflecties en zichtlijnen ontstaan. Klomberg is geïnteresseerd in de manier waarop de waarneming het verstand kan misleiden. Met basale visuele gegevens en een misleidend eenvoudige geometrische installatie creëert hij een illusoire omgeving.

 

 

‘Never odd or even’

De titel van dit werk, ‘Never odd or even’, verwees naar de symmetrie van zowel de ruimte als de installatie. De titel is een palindroom, een tekst die hetzelfde blijft wanneer hij van achter naar voren wordt gelezen. Ondanks deze symmetrie werd de toeschouwer in de installatie steeds op het verkeerde been gezet. De verschillende ruimtes leken zich continue te vervormen, zich op te delen of met elkaar te versmelten. Het uiteindelijke werk ontstond in de perceptie van de individuele toeschouwer. De kunstenaar creëert de ideale omstandigheden voor de illusie die plaatsvindt in het hoofd van degene die kijkt.