:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 21 september 2014

Design Column #8 - Buiten Zinnen

Het thema van de Design Column #8 ‘Buiten Zinnen' komt voort uit de extreme ontwikkelingen op het gebied van drones, transhumanisme en manieren om het leven te ervaren. De tentoonstelling gaf een overzicht op hoe design ons dingen kan laten voelen die we hiervoor niet konden voelen. Tijdens de duur van de tentoonstelling werd dit thema verder onderzocht en besproken op www.designcolumn.nl.

We gebruiken technologie om onze invloed op afstand te vergroten, door gebruik van camera’s, Google Earth en drones. Daarnaast proberen we technologie zoveel mogelijk onderdeel van ons lichaam te maken. Google heeft een patent aangevraagd voor een contactlens met ingebouwde fotofunctie. Een groeiend aantal mensen laat onderhuidse chips implanteren en de volgende stap na het internet schijnt een ‘brainnet’ te zijn waarin iedereen ingeplugd is. De bionische mens en de cyborg zijn allang geen futuristische concepten meer maar de huidige realiteit.

 

En hoewel de technologie zo dicht op de huid komt, blijft het voor veel mensen een ontastbaar fenomeen. Steeds minder mensen begrijpen hoe onze hulpmiddelen werken en het gevoel dat we de controle kwijtraken groeit. Elke innovatie betekent een nieuwe zoektocht naar balans, een afstelling van ons morele kompas, een herdefiniëring van onze menselijkheid. Politiek columnist Marc Chavannes vreest dat in deze ‘tirannieke technocratie’ - waarin technologie het antwoord is op alles - fatsoensnormen en de menselijke maat ondergesneeuwd raken. Hoogleraar Peter Paul Verbeek stelt daarentegen dat moraal en techniek met elkaar meebewegen. Techniek zorgt er volgens hem juist voor dat we gedwongen worden meer verantwoordelijkheid te nemen, niet minder.

Design Column #8 Buiten zinnen onderzoekt wat de vraag is die we onszelf voortaan moeten stellen: de vraag óf we deze toekomst willen, of hoe we deze toekomst vorm willen geven?

 

 

Het idee dat verschil maakt

Iedere drie maanden wordt in de Design Column een onderwerp uit het nieuws uitgelicht door middel van een kleine tentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen en aansluitend in de Droog Gallery in Amsterdam. De column is een plek waar de kracht van de verbeelding spreekt en nieuwe ideeën zichtbaar worden. Ontwerpers en kunstenaars zijn bij uitstek geïnteresseerd in experimentele verbeelding. Met hun eigenzinnige blik zien zij de dingen vaak net anders en kunnen zij veranderingen in gang brengen. De Design Column biedt ruimte aan deze verbeelding.

Download de zaalteksten hier.