:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 11 mei 2014

Design Column #7 - Wasted Matter

Naar aanleiding van het nieuws over het falende Europese energiebeleid - zoals beschreven in het artikel "Voor Iedereen een Uitzondering" in De Groene Amsterdammer van 27 november 2014 - presenteerde Design Column #7 'Wasted Matter' een overzicht van ontwerpen die op alternatieve manieren gebruik maken van onze materiƫle bronnen.

De wereldwijde welvaart neemt nog altijd toe, de levensstandaard stijgt, het aantal mensen groeit. Maar de aarde groeit niet mee. Er is te weinig ruimte, te weinig voedsel en water, te weinig bronmateriaal en te weinig energie om de groeiende mensenmassa te blijven bedienen.

Desondanks blijkt dat we van alle beschikbare energie op deze aarde op dit moment zo’n 98 procent verspillen. In onze huidige energiesystemen ligt de nadruk op fossiele brandstoffen en nog altijd slechts in beperkte mate op groene energie. Nieuwe vormen van energie zijn door de benodigde investeringen flink duurder dan traditionele energiewinning uit fossiele brandstoffen. En dus blijven we hangen in bestaande systemen waarin we het grootste deel van onze bronnen verspillen. Een groot aantal designers houdt zich bezig met dit dilemma en plaatst zichzelf buiten de bestaande systemen om het probleem vanuit een compleet andere hoek te benaderen. Dit project is mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij.

Design Column #7 Wasted Matter toonde een aantal interessante alternatieven op het gebied van verbruik en verspilling van materiële bronnen.

Samenwerking met Droog

Design Column #7 Wasted Matter is na Boijmans ook te zien bij Droog: van 21 mei tot en met 29 juni.

Het idee dat verschil maakt

Iedere drie maanden wordt in de Design Column een onderwerp uit het nieuws uitgelicht door middel van een kleine tentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen en aansluitend in de Droog Gallery in Amsterdam. De column is een plek waar de kracht van de verbeelding spreekt en nieuwe ideeën zichtbaar worden. Ontwerpers en kunstenaars zijn bij uitstek geïnteresseerd in experimentele verbeelding. Met hun eigenzinnige blik zien zij de dingen vaak net anders en kunnen zij veranderingen in gang brengen. De Design Column biedt ruimte aan deze verbeelding.