:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 28 augustus 2016

Design Column #13 - Migration Matters 2

In Design Column #11 Migration Matters werden vooral praktische en meer conceptuele projecten getoond rondom de migratiecrisis en de eerste opvang van vluchtelingen. Deze nieuwe column onderzoekt wat er gebeurt wanneer vormgeving wordt ingezet om de politieke dimensie van deze problematiek te bestuderen. Design Column #13 Migration Matters 2 stelt de vraag: kan vormgeving de abstracte getallen, gecompliceerde ontwikkelingen en bergen aan metadata waaruit onze werkelijkheid lijkt te zijn opgebouwd visuele slagkracht geven?

Bijna vijf miljoen Syriërs zijn op de vlucht geslagen en wereldwijd zijn zo’n zestig miljoen mensen op dit moment ontheemd. Nooit eerder woonden er zoveel mensen in een ander land dan het land waar ze geboren zijn. In totaal zijn er nu 244 miljoen mensen - vluchtelingen en migranten - die hun heil en geluk ergens anders zoeken. Dit zijn onvoorstelbare getallen. We hebben geen idee wat al die nullen betekenen en wat de consequenties zijn van dergelijke aantallen mensen die zich over de wereld verplaatsen.

Ook bij een leven in oorlog en een leven op de vlucht kunnen wij ons weinig voorstellen. Hoe groot moet de angst zijn voordat je besluit om alles achter te laten en tienduizenden kilometers verderop een nieuw leven op te bouwen. Van je huis en je stad is alleen nog een ruïne over en zelf bevind je je in een parallel universum van hekken, wetten, onbegrip en onzekerheid. 

Ontheemding begint zich af te tekenen als een van de meest complexe politieke uitdagingen voor de komende decennia. Het controleren van de verplaatsing van mensen is een belangrijke focus geworden en nieuwe vraagstukken dringen zich aan ons op: in hoeverre kan toezicht op afstand
plaatsvinden via ‘remote eyes’, wat is de rol van drones in dit vraagstuk en hoe ver reikt onze privacy in deze surveillancemaatschappij? Wat is bovendien het effect van de barrières die worden opgeworpen in de vorm van hekken, muren en stroperige procedures?

 

Het idee dat verschil maakt

Iedere drie maanden wordt in de Design Column een onderwerp uit het nieuws uitgelicht door middel van een kleine tentoonstelling. De column is een plek waar nieuwe ideeën zichtbaar worden. Waar de kracht van de verbeelding spreekt. Ontwerpers en kunstenaars zijn bij uitstek geïnteresseerd in experimentele verbeelding. Met hun eigenzinnige blik zien zij de dingen vaak net anders en kunnen zij veranderingen in gang brengen. In de Design Column wordt ruimte geboden aan deze verbeelding.

Bekijk hier de ARTtubevideo over het werk van Ruben Pater