:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 03 juni 2016

Design Column #12 - Spaceship Earth

Design Column #12 Spaceship Earth toont enkele voorbeelden van ontwerpers, kunstenaars en wetenschappers die met innovatieve concepten en producten de wereld herzien.

De afspraken die gemaakt zijn tijdens COP21, de recente klimaattop in Parijs, zijn omvangrijker en ambitieuzer dan ooit. Met een juridisch bindend, wereldwijd akkoord is er nu een helder en ambitieus doel: de opwarming van de aarde beperken tot 2 graden. Om dit te bereiken moet de totale uitstoot van broeikasgassen in 2100 terug gebracht zijn tot nul. 

Hierdoor is nu ook voor bedrijven duidelijk dat groen en duurzaam produceren de toekomst is. De World Business Council for Sustainable Development - een samenwerking van 200 multinationals - voorziet een ingrijpende verandering in het DNA van ons energiesysteem. Wanneer ons energiesysteem wijzigt, volgen veranderingen op alle fronten: in transport, verpakkingen, de bebouwde omgeving, elektronische producten en onze consumptie. 

Een van de grote veranderingen is de opkomst van de ‘smart factory’ en het ‘internet of things’. Het betekent een overgang van verspillende massaproductie naar een flexibele ‘on demand’ levering van producten en oplossingen. Volgens de architect Thomas Rau - initiator van het Pay Per Lux-concept - staan we zelfs op het punt staan van een complete zijnsrevolutie. Om het vol te houden op het ‘ruimteschip aarde’ - dat in feite een gesloten systeem is - moet onze relatie met de natuur compleet in balans zijn. De toekomst van de economie hangt volgens hem nauw samen met de herdefiniëring van de relatie tussen de mensheid en de aarde.

Het idee dat verschil maakt

Iedere drie maanden wordt in de Design Column een onderwerp uit het nieuws uitgelicht door middel van een kleine tentoonstelling. De column is een plek waar nieuwe ideeën zichtbaar worden. Waar de kracht van de verbeelding spreekt. Ontwerpers en kunstenaars zijn bij uitstek geïnteresseerd in experimentele verbeelding. Met hun eigenzinnige blik zien zij de dingen vaak net anders en kunnen zij veranderingen in gang brengen. In de Design Column wordt ruimte geboden aan deze verbeelding