:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 05 juli 2015

Design Column #10 - Crazy Care

In Design Column #10 Crazy Care was te zien hoe een innovatief idee de gezondheidszorg op zijn kop kan zetten.

De verzorgingsstaat staat onder druk: onderwijs, werkgelegenheid, sociale zekerheid, en nu ook het meest recente vraagstuk, de zorg. Er zijn niet alleen méér ouderen, er wordt door stijgende leeftijden ook steeds langer gebruik gemaakt van het zorgstelsel. Om het systeem te stroomlijnen en te reguleren is er een woud aan regels, uitzonderingen, subsidies en polissen ontstaan. Wanneer wordt een vangnet een verstikkend web?

Met de nieuwe zorgwet die in 2015 is geïntroduceerd verandert de organisatie van de zorg. De nieuwe reguleringen richten zich op de grootste gemene delers omdat daar het effect het grootst is. Het gevolg is dat mensen met een buitengewone zorgbehoefte, zoals chronisch zieken en gehandicapten, in de kou komen te staan. Ontbreekt het de regering aan solidariteit, schort het vrienden en familie aan naastenliefde of is het eigenlijke probleem dat we met zijn allen leven volgens een systeem dat buitensporig is en niet meer te handhaven lijkt? We stapelen nu aanpassing op aanpassing, maar moeten we ons niet concentreren op de kern van het probleem en naar simpele, heldere ideeën zoeken? 

Het idee dat verschil maakt

Iedere drie maanden wordt in de Design Column een onderwerp uit het nieuws uitgelicht door middel van een kleine tentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen. De column is een plek waar de kracht van de verbeelding spreekt en nieuwe ideeën zichtbaar worden. Ontwerpers en kunstenaars zijn bij uitstek geïnteresseerd in experimentele verbeelding. Met hun eigenzinnige blik zien zij de dingen vaak net anders en kunnen zij veranderingen in gang brengen.

Het online video kanaal ARTtube heeft een video gepubliceerd over De Medicijnfabriek.

Blog Design Column

Naar aanleiding van elke Design Column houdt het museum een blog bij. Hierop vindt u reacties en actuele informatie over de huidige en voorgaande edities. Zie: www.designcolumn.nl.