

De stad, de kunstenaars en het museum. 25 jaar Stadscollectie Rotterdam
In de 1500m2 grote Bodonzalen is één kunstwerk uit elk jaar uit de geschiedenis van de Stadscollectie te zien. Ruim 30 kunstwerken, variërend van installaties, sculpturen, schilderijen, foto’s, video’s en films, geven samen een beeld van de verscheidenheid van de collectie en 25 jaar aankoopbeleid.
Bekijk bijvoorbeeld de film ‘Springtime’ (2010-2011) van Jeroen Eisinga, waarin een zwerm bijen het hoofd en lichaam van de kunstenaar bedekken. Of trek u terug in het metersgrote polyester ‘Wombhouse’ (2004) van Atelier Van Lieshout. Naast werk uit de collectie, die voornamelijk bestaat uit naoorlogse en hedendaagse kunst, zijn ook enkele werken te zien van Rotterdamse kunstenaars die nog niet tot de Stadscollectie behoren. Deze kunstwerken bieden een vooruitblik: zij tonen hoe de Stadscollectie er in de toekomst mogelijk uit zal zien.

Wat is ‘Rotterdamse kunst’?
Maar wat is Rotterdamse kunst nu eigenlijk? Oud-Stadsconservator Jan van Adrichem stelt dat “Rotterdamse kunst moet worden opgevat als kunst die in het Rijnmond-gebied gemaakt is of nog steeds wordt gemaakt. Kunstenaars met eenmalige opdrachten in de stad of die er geboren zijn, maar zich ergens anders als kunstenaar vestigden, komen niet in aanmerking.” “Dit criterium alleen is niet genoeg”, voegt hij daaraan toe; “De kunstwerken binnen de collectie worden ook geselecteerd op basis van kwaliteit en moeten zich kunnen meten met de rest van de werken binnen het museum”. Kunsthistoricus en schrijver Paul Kempers stelt daar tegenover dat kwaliteit niet het enige is wat Rotterdamse kunst kenmerkt. Hij is van mening dat het ‘Rotterdamse’ van de kunst binnen de Stadscollectie niet is dat de werken overeenkomen, maar juist dat zij zich verzetten tegen labels en karakteriseringen. Museumdirecteur Sjarel Ex sluit zich daarbij aan: “Rotterdammers zijn nuchter en eigenzinnig en doen vooral niet wat anderen wel doen”.
“Rotterdammers zijn nuchter en eigenzinnig en doen vooral niet wat anderen wel doen”.
- Sjarel Ex















Stadscollectie Rotterdam
Op 1 december 1987 werd de eerste conservator Stadscollectie van Nederland aangesteld. Niet veel later, op 1 januari 1988, was de vorming van de Stadscollectie Rotterdam een feit. De collectie werd opgericht met het doel een verzameling van hoge kwaliteit op te bouwen die de historische ontwikkelingen van de naoorlogse Rotterdamse kunst zou representeren. Hiertoe wordt elke drie tot vijf jaar een nieuwe conservator Stadscollectie aangesteld. De ene conservator legt de nadruk op collectievorming, de ander op presentaties en de volgende op onderzoek en behoud. Deze verschillende opvattingen en strategieën hebben de Stadscollectie gevormd tot wat het vandaag de dag is: een diverse, kwalitatief hoogstaande verzameling die zowel moderne en hedendaagse kunst bevat alsook design. Daarbij fungeert de Stadscollectie niet zelden als springplank voor Rotterdams talent.


Publicatie
Ter ere van het 25-jarige jubileum van de Stadscollectie Rotterdam verschijnt een omvangrijke publicatie: ‘De stad, de kunstenaars en het museum. 25 jaar Stadscollectie Rotterdam, Museum Boijmans Van Beuningen’. De publicatie bevat onder meer essays geschreven door de huidige en oud-Stadsconservatoren, een bestandscatalogus van de circa 800 kunstwerken in de collectie en meer dan honderd uitgelichte sleutelstukken. Samen tonen zij de bijzondere band tussen het museum en de kunstenaars en het belang ervan voor het toekomstige Rotterdamse kunstbeleid. Vanaf 8 juni te koop in de museumwinkel, via webshop.boijmans.nl en in de boekhandel.
De kunstenaars in de Stadscollectie Rotterdam
Anna, Atelier Van Lieshout, Dré Wapenaar, Ben Zegers, Charlotte Schleiffert, Daan van Golden, Erik van Lieshout, Helena van der Kraan, Hulya Yilmaz, Jeroen Eisinga, Jeroen Jongeleen, Jeanne van Heeswijk, Jean-Marc Spaans, Joep van Lieshout, Joep van Lieshout, Juul Kraijer, Lidy Jacobs, Marian Breedveld, Mels van Zutphen, Paul Beckman, Paul Cox, Ronald Cornelissen,, Rolf Engelen, Willem Oorebeek.
Opdrachten en bruiklenen
Anne Wenzel, Bik Van der Pol, Edward Clydesdale Thomson, Han Hoogerbrugge, Hendrik-Jan Hunneman, Lara Almarcegui.
In de media
Bekijk hier de Boijmans TV aflevering ‘Droom en realiteit’ met Erik van Lieshout.
Bekijk hier de ARTtube video over de tentoonstelling ‘Infernopolis’ van Atelier Van Lieshout in de Onderzeebootloods (2010), waarin ook ‘Wombhouse’ te zien was.
Bekijk hier een aflevering van het programma ‘Moois’ van de lokale zender TV Rijnmond, waarin Jeroen Eisinga commentaar geeft op zijn eigen werk (vanaf min. 0.44), waaronder ook ‘Springtime’ (vanaf min. 6.55).
Lees hier het artikel uit de Volkskrant van 7 juni jl.
Met dank aan
Naast een structurele bijdrage van de gemeente Rotterdam, zonder wie de Stadscollectie nooit had bestaan, hebben onder meer het Mondriaan Fonds (voorheen Mondriaan Stichting en Fonds BKVB), Centrum Beeldende Kunst in Rotterdam, Adessium Foundation, Stichting Stokroos, Stichting Bevordering van Volkskracht, Stichting Designprijs Rotterdam, H+F Mecenaat, VSBfonds, Europees Keramisch Werk Centrum, Havenbedrijf Rotterdam, Eneco, BankGiro Loterij, ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, ministerie van Economische Zaken en Museum Boijmans Van Beuningen de Stadscollectie meermalen ondersteund.
De tentoonstelling '25 jaar Stadscollectie' is mede mogelijk gemaakt met steun van de Stichting Bevordering van Volkskracht.