Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 10 april 2014

Collectiegebouw Museumpark - Vijf schetsontwerpen

De huidige depots van Museum Boijmans Van Beuningen voldoen niet meer aan de moderne eisen en bieden te weinig plek voor de groeiende kunstcollectie. Het museum als beheerder en de gemeente als eigenaar van een groot deel van de collectie hebben daarom het initiatief genomen om een nieuw depot te bouwen. Stichting De Verre Bergen heeft financiële middelen beschikbaar gesteld om dit Collectiegebouw in het Museumpark mede te realiseren.

Het nieuwe Collectiegebouw bevat uiteraard depots waarin de kunstobjecten veilig en onder goede klimatologische omstandigheden worden bewaard. Daarnaast biedt het ruimtes en diensten voor particuliere verzamelaars. Bovendien wordt een belangrijk deel van het gebouw toegankelijk gemaakt voor publiek. Het wordt een echte ontmoetingsplaats waar alle bezoekers kunnen zien wat werken met kunst inhoudt.

 

Het Collectiegebouw wordt onderdeel van een uitnodigende entree voor het Museumpark. Het creëert een gastvrije, groene plek waarbij bestaande festivals worden gerespecteerd en een wisselwerking ontstaat tussen gebouw en (park)bezoekers.

Vijf architectenbureaus waren geselecteerd om een schetsontwerp te maken. Deze schetsontwerpen waren te zien in het museum. De ontwerpen werden beoordeeld door een beoordelingscommissie en in februari 2013 is het winnende schetsontwerp bekend gemaakt.

Er waren ontwerpen te zien van:

Architectenbureau Koen van Velsen, de Zwitserse Harry Gugger Studio in combinatie met BARCODE Architects, MVRDV, Neutelings Riedijk Architecten en NIO architecten in combinatie met het Chinese MAD architects & Okra landschapsarchitecten.