Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 28 mei 2017

Collectie – surrealisme

Het is geen toeval dat de allereerste Europese overzichtstentoonstelling van René Magritte in 1967 plaatshad in Museum Boijmans Van Beuningen.

Het museum was – mede dankzij de toewijding van conservator Renilde Hammacher - Van den Brande (1913-2014) – toen net begonnen met de opbouw van een indrukwekkende eigen collectie surrealisme die later een van de pijlers zou gaan vormen van het museum. Deze internationaal hoog aangeschreven verzameling bevat werk van kunstenaars als René Magritte, Salvador Dalí, Yves Tanguy en Paul Delvaux en dijt nog altijd uit, met dank aan recente aankopen.

Avida Dollars

De Magritte-tentoonstelling vormde het startschot voor een reeks surrealistische exposities, waaronder die van Salvador Dalí in 1970. De komst van de Spaanse kunstenaar naar Rotterdam deed veel stof opwaaien. Dagelijks trotseerden duizenden mensen de winterkou om de tentoonstelling te zien. Ook de vaderlandse media konden geen genoeg krijgen van de surrealist die vanwege zijn commerciële inslag van André Breton bijnaam ‘Avida Dollars’ had gekregen.

Papillon

Naast een schat aan surrealistische kunstwerken bezit het museum een belangwekkende verzameling bibliofiele publicaties, tijdschriften en manifesten die het surrealistische profiel compleet maken. Bijzonder zijn de kleine vlugschriften die papillons (vlinders) heten en die kunstenaars op straat aan voorbijgangers uitreikten. De bibliotheek bezit zeven uiterst zeldzame papillons uit 1924, waarmee de kunstenaars mensen opriepen om surrealistisch te gaan denken

Levenshouding

Het surrealisme ontstond in de jaren twintig van de vorige eeuw in Parijs. Beeldend kunstenaars, dichters en denkers voelden zich tot elkaar aangetrokken in hun afkeer van kleinburgerlijkheid en hun voorkeur om associatief te werken, zonder tussenkomst van de ratio. Surrealisme is eerder een levenshouding dan een beweging. Surrealistische kunstenaars geloofden in de almacht van de droom, ze mengden materialen en technieken en wisten met hun werk te verwarren en te ontregelen.