:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 25 april 2010

Carsten Höller - Divided Divided

In de grootste zaal van het museum, een ruimte van meer dan 1500m2, heeft Höller in 2010 een eenvoudige wiskundige formule toegepast die de ruimte en de objecten steeds in tweeën deelt. Hierdoor ontstond een eenheid, die de ervaring van de bezoeker versterkt: Divided Divided zet alle zintuigen op scherp.

Carsten Höller is een specialist in doordachte experimenten die spelen met de fysieke ervaring en de berichtgeving aan de hersenen, zoals in de zwevende ruimte waar je je evenwicht kan verliezen door de subtiel bewegende wanden. In deze Swinging Spiral was de formule van verdeling ook toegepast, maar dan in spiraalvorm. Het leek op een slakkenhuis, maar het was een ruimte waar je in kon lopen en je evenwicht kon testen. Ook de Flicker Films waren een voorbeeld van zo’n experiment. In deze films werden bijna gelijke opeenvolgende beelden naast elkaar geprojecteerd van Afrikaanse dansgroepen. Hierdoor vullen de hersenen de rest van de beelden in en ontstaat een bewegende film in het hoofd van de beschouwer.

Groeien er nu echte paddestoelen uit de vloer?

Bij Höller weet je het nooit helemaal zeker. Zijn achtergrond als bioloog komt duidelijk naar voren in de bijzonder waarheidsgetrouwe replica’s. Het waren samengestelde paddestoelen en bestonden uit een helft vliegenzwam (de bekende rood-met-witte-stippen versie) en de overige vierde delen waren andere soorten. Deze Giant Triple Mushrooms variëerden in afmeting van meer dan levensgroot tot ongeveer een meter boven de vloer.

Fluitende vogels in het museum?

In een enorme mobile van zeven vogelkooien waren zeven zangkanaries te zien en te horen. Höller heeft in het verleden vaker met vogels gewerkt in zijn kunstenaarspraktijk. Hij heeft ook een nieuwe serie bijzonder gedetailleerde schilderijen van vogels gemaakt.

Een roterende hotelkamer?

Tijdens de tentoonstelling Divided Divided was het voor iedereen mogelijk om een exclusieve nacht in het museum door te brengen. Boek een overnachting in de Revolving Hotel Room van Carsten Höller. Deze traag roterende hotelkamer stond midden in het museum en maakte het mogelijk om dag en nacht in het museum rond te dwalen, natuurlijk onder begeleiding van een privé butler. Luxe faciliteiten waren aanwezig - zoals roomservice, een rijkelijk gevulde minibar, badkamer en toilet - voor een comfortabel verblijf in Museum Boijmans Van Beuningen. 

Art Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen organiseerde in februari een online veiling voor de laatste beschikbare nacht van 20 maart 2010. De nacht is geveild voor een bedrag van maar liefst €2010. Een groot succes!

In de Kunst Studio presenteerde het museum een bijzondere multimediale 'leestafel' bij deze tentoonstelling: De Wereld van Carsten Höller. Een overzicht van zijn favoriete boeken, films, muziek, hotels en restaurants.

 

Biografie

Carsten Höller heeft in binnen- en buitenland een uitstekende reputatie opgebouwd. Hij werd internationaal bekend toen hij in 2006 een serie glijbanen (Test Site) presenteerde in de enorme Turbine Hall in Tate Modern. Zijn werk was de laatste twee decennia internationaal te bewonderen, zoals onder meer in solotentoonstellingen in Fondazione Prada, Milaan (2000), Massachusetts Museum of Contemporary Art (2006) en het Kunsthaus in Bregenz, Oostenrijk (2008). In 2002 exposeerde hij ook al in Museum Boijmans Van Beuningen met de installatie Light Corner. Carsten Höller woont en werkt in Stockholm, Zweden.

Kijk hier het interview van Ranti Tjan met Carsten Höller.

Catalogus

Uitgeverij Hatje Cantz (Berlijn) publiceerde een uitgebreid overzicht van het werk van Carsten Höller. De tentoonstelling Divided Divided in Museum Boijmans Van Beuningen maakte deel uit van dit overzicht. Deze rijk geïllustreerde publicatie was verkrijgbaar in de museumwinkel.

De tentoonstelling was onderdeel van het officiële programma van Holland Art Cities 2009-2010 en is mede mogelijk gemaakt door het Goethe Instituut Rotterdam, Institut für Auslandsbeziehungen e.V. (ifa), Bilderberg Parkhotel Rotterdam en Sikkens.