:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 07 december 2014

75 Jaar Stichting Museum Boijmans Van Beuningen

In de zomer van 2014 bestond de Stichting Museum Boijmans Van Beuningen 75 jaar. Om dit te vieren was een presentatie over deze Stichting te zien. Ook was een speciale multimediatour gemaakt.

In 1939 richtten zes vooraanstaande Rotterdammers, waaronder Daniël George van Beuningen, de Stichting Museum Boijmans op. De Stichting zou de bloei van het museum bevorderen en de collectie een impuls geven. Nu, 75 jaar later, bestaat de Stichting nog steeds en heeft ze wereldberoemde kunstwerken in eigendom. Belangrijke kunstwerken die de Stichting heeft verworven zijn onder andere ‘De heilige Christophorus’ van Jeroen Bosch, ‘Veertienjarig danseresje’ van Degas, ‘Titus aan de lezenaar’ van Rembrandt, ‘Mae West Lips Sofa’ van Dalí en ‘Les phases de la lune lll’ van Paul Delvaux.

Maar de Stichting doet meer dan het verrijken van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. Zo is de jaarlijkse Boijmans Agenda een initiatief van de Stichting. Deze verscheen voor het eerst in 1948 en wordt nog altijd uitgegeven. Ook beheert ze diverse kleinere huisstichtingen en staat ze aan de wieg van verschillende genootschappen van particulieren en bedrijven zoals de Vrienden van Museum Boijmans Van Beuningen, de Boijmans Corporate Members en de Boijmans Business Club.

 

Presentatie Robbrechttrap

Speciaal voor dit jubileum was onderaan de Robbrechttrap van 19 juli 2014 tot 26 oktober 2014 een kleine presentatie te zien. Er hingen portretten van de oprichters en leden van het eerste bestuur van de stichting, affiches van de tentoonstellingen waarin de Stichting een rol heeft gespeeld en een selectie agenda’s van het museum van 1948 tot 2014.

Multimediatour

In het museum was een multimediatour verkrijgbaar die langs 35 kunstwerken leidt. De tour was een reis door de tijd en nam bezoekers mee door de geschiedenis van de Stichting. Bij ieder werk dat de Stichting in de afgelopen 75 jaar heeft verworven, was het verhaal over de betreffende schenking of aankoop te lezen of te bekijken.