:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

Wat is er te zien tijdens uw bezoek?

Depot Boijmans Van Beuningen is het eerste depot ter wereld dat toegang biedt tot een complete museumcollectie. De dynamiek van het depot is een andere dan die van het museum: hier worden geen tentoonstellingen gemaakt, maar kun je – zelfstandig of met een gids – dwalen door het gebouw, omringd door 154.000 kunstobjecten. Ook kun je meekijken met bijvoorbeeld conservering en restauratie.

Welke ervaring biedt het depot?

Het uitgangspunt is dat de hele collectie toegankelijk is. Bezoekers kunnen zelfstandig het depot bezoeken en zich laten omringen door honderden kunstwerken in het atrium en binnenkijken bij de depotcompartimenten, restauratieateliers en andere ruimtes. Het is ook mogelijk om met een gids een depotcompartiment te bezoeken. (Let op: dit is een instaprondleiding en uitsluitend te reserveren in de entreehal van het museum. Depot Boijmans Van Beuningen streeft ernaar om bezoekers te stimuleren om zoveel mogelijk te weten te komen over de collectie en de zorg die wordt besteed aan het behoud ervan. Daarnaast hopen wij dat iedere afzonderlijke bezoeker een unieke ervaring meekrijgt en zich persoonlijk aangesproken voelt.

Welke ervaring biedt het depot?

Zijn er kunstwerken niet toegankelijk voor publiek?

Alles is in principe ‘toegankelijk’, maar je mag niets zelf aanraken. Sommige werken zitten om conserveringsredenen in dozen of lades (alle werken op papier die niet zijn ingelijst bijvoorbeeld), of in kisten en kratten (bijv. Double Steel Cage Piece van Bruce Nauman). Je hebt uitsluitend toegang tot een depotcompartiment onder begeleiding van een museumgids en een beveiliger. Boek een tour met een geldig entreeticket in de entreehal.

Het fotografiedepot is vanwege de kwetsbaarheid van het materiaal en de lage temperatuur niet te bezoeken.

Kan ik ook de collectie van dichtbij zien?

Elke dag is het mogelijk om op gezette tijden gratis een werkruimte te bezoeken met een gids, inbegrepen bij de entreeprijs. Op die manier kom je even dicht bij de hele collectie als ware je een collectiemedewerker. Een bezoek aan een van de compartimenten is nooit hetzelfde. Om mee te kunnen dien je in het bezit te zijn van een ticket en tijdslot, dit kun je ter plekke reserveren. Natuurlijk moet er wel plaats zijn. Anders kun je proberen met de volgende rondleiding mee te gaan.

Heeft mijn aanwezigheid in een opslagruimte invloed op het klimaat in het depot?

Iedere opslagruimte is voorzien van een speciaal klimaat dat op peil wordt gehouden door een klimaatinstallatie. In totaal zijn er vijf verschillende klimaten die zijn afgestemd op kunstwerken van verschillende materialen: metaal, kunststof, organisch/anorganisch, fotografie zwart/wit fotografie en kleurfotografie. Ieder uur kan een groep van maximaal dertien personen 10 minuten een depotcompartiment bezoeken, waarna de rest van het uur het klimaat weer stabiliseert.

Hoe navigeren bezoekers zonder rondleiding langs de grote hoeveelheid kunstwerken?

In de entreehal op de begane grond is een groot digitaal dashboard met informatie over het depot. Bezoekers kunnen met de gratis app (van tevoren downloaden is aan te raden) informatie vinden over het depot en de kunstcollectie van Museum Boijmans Van Beuningen. Als je de QR-codes op de vitrines scant krijg je informatie over de kunstwerken in de betreffende vitrine. Bij de depotcompartimenten is via schermen informatie te vinden over dat depot.

Waaruit bestaat de collectie?

De collectie van Museum Boijmans Van Beuningen bestaat uit meer dan 154.000 objecten, waarvan 88.000 prenten en tekeningen. De overige collectie van ruim 63.000 objecten bestaat uit: schilderijen, foto’s, films, (pre-)industriële vormgeving en design, hedendaagse kunstinstallaties en sculpturen.

Waaruit bestaat de collectie?

Wat is er zo bijzonder aan de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen?

De collectie is ongelooflijk divers. De objecten lopen uiteen van schilderijen tot beeldhouwwerken, van fotografie tot videokunst, en beslaan een tijdperk van vele eeuwen. Bovendien bezit het museum een schitterende collectie toegepaste kunst en design. Doordat het zo’n brede, veelomvattende collectie is, met zo’n grote diversiteit en zo’n hoog internationaal aanzien, is deze collectie uniek voor Nederland.

Welk deel van de collectie is geschonken?

Het totaal aantal kunstwerken is ongeveer 154.000. Het aantal schenkingen is iets meer dan 41.000. Het aantal legaten is iets meer dan 32.000. In totaal zijn dat dus ruim 73.000 kunstwerken.