:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

Première voorstelling Tula - Archell Thompson

In het depot presenteert de Rotterdamse storyteller Archell Thompson zijn voorstelling 'Tula' over de gelijknamige achttiende-eeuwse Curaçaose vrijheidsstrijder. Tula was de leider van de grote opstand van de tot slaaf gemaakten op 17 augustus 1795, dat hem zijn leven kostte. De voorstelling vindt plaats in het depot naar aanleiding van de onderzoekspresentatie 'Unpacking Boijmans' over het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam en sporen daarvan in de museumcollectie. Onderdeel hiervan is ook de, tot en met 5 december, doorlopende vertoning van de nieuwste film 'La Última Ascensión' door de Curaçaose filmmaker Kevin Osepa, waarmee hij onlangs een Gouden Kalf won.

Datum: woensdag 30 november  
Tijd: 20:00-22:00 (inloop 19:30 uur)  
Tickets: Onderaan pagina, een ticket voor dit event kost €20

Programma:  
19:30-20:00 uur – inloop  
20:00-21:00 uur – voorstelling Tula  
21:00-22:00 uur – mogelijkheid tot bezoek Unpacking Boijmans  

Let op: het publiek neemt tijdens de voorstelling plaats op de trappen van het depot, er zijn geen stoelen aanwezig. Er wordt tijdens deze avond gefilmd. Mocht u niet gefilmd willen worden, dan kunt u dat kenbaar maken bij een van de medewerkers. 

Dineren in restaurant Renilde

Voorafgaand aan de voorstelling kunt u dineren op de 6e etage van het depot in restaurant Renilde. Voor groepen tot en met 8 personen kunt u via de mail reserveren: renilde@boijmans.nl. Op deze avond serveren wij een vast 3-gangen menu voor €47,50 per persoon. De ontvangsttijd is 18:00 uur. 

Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar voor deze avond. 

Archell Thompson en Tula

Nederland kent Archells held Tula niet of nauwelijks. Tula was de leider van de grote opstand op 17 augustus 1795 van de tot slaaf gemaakten op Curaçao. Hij bekocht dat in 1795 met de dood.  Als tot slaaf gemaakte werkte Tula jarenlang op plantage Kenepa (Knip) in het westen van Curaçao. Hij was goed geïnformeerd, sprak meerdere talen, kon goed in het openbaar spreken en werd zo een gerespecteerd leider binnen zijn gemeenschap. Hij protesteerde tegen het onrecht dat tot slaaf gemaakten werd aangedaan, streed voor vrijheid van de tot slaaf gemaakten en gelijkheid van mensen in het algemeen. In 2010 werd hij uitgeroepen tot nationale held van Curaçao.

Storytelling
Storyteller en theatermaker Archell Thompson vertolkt het verhaal van Tula ten tijde van de opstand van de tot slaaf gemaakten op Curaçao. Archell vertelt welke impact het verhaal van Tula heeft op zijn leven in het hier en nu. Hiermee wil hij bereiken dat er anno 2022 meer bewustwording en waardering komt voor vrijheid en gelijkheid voor iedereen.

Over Archell
De Rotterdamse storyteller en theatermaker van Curaçaose komaf, Archell Thompson, creëert als storyteller via zijn verhalen een podium om maatschappelijke onderwerpen bespreekbaar te maken. Hij zet dit ook in op scholen, zowel in Nederland als op Curaçao. Zo maakte hij bijvoorbeeld de veelbesproken theatervoorstelling en het gelijknamige boek De Naakte Antilliaan.

Archell Thompson en Tula
Archell Thompson door Laerke Nissen

Onderzoek: Unpacking Boijmans. Het koloniale verleden en de collectie

In het depot wordt actief gewerkt aan een doorlopend onderzoek naar de relatie tussen het koloniale en slavernijverleden en de museumcollectie, genaamd Unpacking Boijmans. Het onderzoeksproject is gepresenteerd op zaal in Depot Boijmans Van Beuningen en behandelt het komende half jaar drie thema’s binnen het koloniale en slavernijverleden: handel, beeldvorming, en verzamel- en tentoonstellingsgeschiedenis. Bij iedere wissel zijn hedendaagse kunstenaars uitgenodigd om op een subtiele manier een interventie te plegen. De eerste kunstenaar is Kevin Osepa. In de filmruimte van het depot toont hij zijn film ‘La Última Ascensión’ (2022, Smarthouse Films), waarmee hij vorige maand een Gouden Kalf won. De film is een gelaagde en symbolische ode aan Curaçao en haar talloze onvertelde verhalen, gedragen door Afro-Caraïbische en inheemse spiritualiteit. De film is de eerste interventie in ‘Unpacking Boijmans’ en bekijkt met een intiem portret over rouwen en genezing de invloed van het prekoloniale verleden van het eiland op het postkoloniale Curaçao van vandaag. ‘Unpacking Boijmans – Het koloniale verleden en de collectie’ is niet alleen nu te bezoeken in het depot, het publiek mag ook meedoen. Het museum nodigt publiek uit om vragen in te brengen, maar ook om suggesties, verhalen en inzichten te delen op zaal.   

De Capaciteit is bereikt, er zijn helaas geen tickets meer beschikbaar.