:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
3 March 2020

Surrealisten naar Nieuw Zeeland

Vanaf juni 2021 zijn ruim 40 surrealisten uit de Rotterdamse collectie van Museum Boijmans Van Beuningen te zien aan de andere kant van de wereld. De tentoonstelling vormt het begin van een wereldtournee. Voorafgaand aan de reis zijn de ‘Rotterdamse surrealisten’ waaronder de Mae West lippensofa van Salvador Dalí, te zien in het Cobra Museum in Amstelveen.

Het Te Papa Tongarewa museum in Wellington (Nieuw-Zeeland) toont 180 hoogtepunten uit de beroemde collectie internationaal surrealisme van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. De tentoonstelling is gezamenlijk ontwikkeld en vindt plaats in juni 2021. 'Surrealist Art. Masterpieces from Museum Boijmans Van Beuningen’ laat een breed publiek kennismaken met het surrealisme in de beeldende kunst zoals dat in Rotterdam is en wordt verzameld. Te zien zijn onder meer de Freudiaanse Venus van Milo met laden van Dalí, het wonderlijke Verboden af te beelden van René Magritte en Again the Gemini are in the Orchard, een van een dromerige fantasie doortrokken schilderij van Leonora Carrington. Minder bekend maar bijzonder aan de selectie zijn het werk van de Nederlandse surrealist Kristians Tonny en dat van Unica Zürn, een Duitse dichteres-kunstenaar die zich na de Tweede Wereldoorlog aansloot bij de surrealisten in Parijs. Na Nieuw-Zeeland gaat een wisselende selectie naar verwachting diverse musea verspreid over de wereld.

Directeur Sjarel Ex: Tijdens de transitjaren kunnen kunstliefhebbers kunstwerken uit de omvangrijke collectie zien bij de buren, in schoolklassen en in het buitenland. Met Boijmans in het Buitenland zijn onze Rotterdamse topwerken te zien in musea wereldwijd. Steeds in andere samenstelling. Wij wensen de Surrealisten een goede reis en zien hen in terug in Depot Boijmans Van Beuningen.

Ongecontroleerde ideeënstroom

Met topstukken van Dalí uit de Rotterdamse collectie als ijkpunt, laat de tentoonstelling zien hoe het surrealisme is ontstaan en wat het allemaal kan behelzen. Het surrealisme is geen afgeronde beweging of stijl, maar komt voort uit de door schrijvers en kunstenaars gevoelde noodzaak om de sinds de Verlichting dominante positie van de menselijke rede te bevragen. Een surrealist verkent gebieden van de werkelijkheid waar de rede geen vat op heeft. Vanaf het begin zochten de surrealisten manieren om deze gebieden te kunnen betreden. De slaap (droom) of – al dan niet met geestverruimende middelen opgewerkte - trance waren geschikt om een ongecontroleerde ideeënstroom op gang te brengen. Daarnaast maakten de surrealisten gebruik van toeval, spel en indirecte technieken als collage, assemblage en frottage. 

Salvador Dalí

De Spaanse kunstenaar Salvador Dalí werd met zijn werk en persoonlijkheid wereldwijd bekend. Dalí schilderde als een oude meester en bouwde zijn dromen en waanbeelden op uit realistische voorwerpen en figuren. Zo gaf hij ze ook visueel een extra dimensie: je herkent een schedel en tegelijk de naakte vrouwen waaruit de schedel is opgebouwd. Dalí gaf ook de aanzet tot het maken van dubbelbeelden als gebruiksvoorwerpen, zoals de bekende kreeftentelefoon en de naar de wellustige rode mond van de Amerikaanse actrice Mae West gemodelleerde sofa. 

Boijmans in het Buitenland

'Surrealist Art. Masterpieces from Museum Boijmans Van Beuningen’ is niet de eerste tentoonstelling in het kader van Boijmans in het Buitenland. Eerder reisden werken van Dalí en Magritte naar Londen, Edinburgh en Hamburg. In 2018-2019 was een grote surrealisten tentoonstelling van de Museum Boijmans Van Beuningen te zien in Noord-Italië. Maar op deze schaal is de collectie surrealisten nooit eerder uitgeleend.

Jaarlijks reizen ongeveer 400 kunstwerken uit de collectie de wereld over om te worden opgenomen in tentoonstellingen. Museum Boijmans Van Beuningen leent op zijn beurt belangrijke kunstwerken uit andere musea om tentoonstellingen mee te maken.

Surrealisme in Cobra

Wie de surrealisten nog wilde zien voordat ze op tournee gingen kon vanaf 1 mei tot 30 augustus 2020 terecht in het Cobra Museum in Amstelveen, waar ze werden geëxposeerd onder de titel This is Surrealism.

Over Te Papa

Te Papa Tongarewa, het museum in Nieuw Zeeland, begon in 1998 als innovatief bicultureel museum. Het staat bekend als Te Papa. Het is een samenwerking tussen de Māori mensen en Pākeha, de niet- Māori Nieuw Zeelanders. Het staat vaak in lijstjes van de beste musea ter wereld en trekt 1,5 miljoen bezoekers elk jaar, in een land met een populatie van 4 miljoen. Te Papa is het nationale museum van het land en huist ook de nationale kunstcollectie van Nieuw Zeeland. Te Papa is een multidisciplinair museum en combineert wetenschap, kunst en geschiedenis en heeft vooral een focus op Māori en taonga (schatten) van de Grote Oceaan. Bekijk hier de website van Te Papa.