:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
10 June 2021

Depot-tas opgenomen in collectie

De zilveren ‘depot-tas’ komt terug én wordt opgenomen in de museumcollectie. Om de samenwerking met ontwerper Susan Bijl te vieren, wordt een pop-up store-weekend georganiseerd op 19 en 20 juni in de entree van het nieuwe kunstdepot. Hier is de populaire tas te koop en is het entreegebied van het depot te zien.

Voor Depot Boijmans Van Beuningen ontwierp Susan Bijl een tas als ode aan het iconische kunstdepot. De zilver en grijze tas van gerecycled nylon, genaamd: ‘The New Shopping Bag Mirror & Agaat’ (2020), inmiddels ook wel de ‘depot-tas’ genoemd, weerspiegelt het licht net als de spiegels en de kleur van het werkelijke gebouw. De tas was onder andere te koop tijdens de Zilveren Opening, de bouwpreview van het depot, afgelopen september. Na het grote succes volgt nu een nieuwe oplage. De shopping bag is een iconisch Rotterdams ontwerp waarvan de eerste versie in 2000 werd ontworpen. Sindsdien zijn er vijf verschillende versies gemaakt die uiteindelijk tot de tas hebben geleid die ook in het zilver is uitgevoerd. De vijf prototypes worden binnenkort opgenomen in de collectie van het museum en zijn een gift. Hiermee krijgt het ontwerp een plek naast ontwerpen van vele andere Rotterdamse ontwerpers en ontwerpbureaus zoals onder andere de stoelen van Bertjan Pot en de lampen en vazen van Studio Wieki Somers en Hella Jongerius. De prototypes worden geplaatst in het kunststof compartiment van Depot Boijmans Van Beuningen waar ze naast de andere ruim 154.000 kunstobjecten worden bewaard, verzorgd en getoond.

Foto: Jan Bijl.
Foto: Jan Bijl.

Depot opent de deuren

Depot Boijmans Van Beuningen opent in het weekend van 19 en 20 juni de deuren. Van 11:00 tot 15.00 uur zijn bezoekers welkom om door de draaideuren naar binnen te gaan en in het entreegebied, ontworpen door kunstenaar John Körmeling, een tas te kopen. Aanmelden is niet vereist. Betaling uitsluitend via pin.

Collectie opname

De designcollectie van Boijmans Van Beuningen bestaat uit gebruiksvoorwerpen van 1400 tot nu. Ook Susan Bijls The New Shoppin Bag, Mirror & Agaat, (editie 2020) is tezamen met de voorlopers van de tas vanaf nu onderdeel van deze collectie. Het is een iconisch ontwerp van een alledaags object dat is bedacht en ontwikkeld in Rotterdam.
Foto's: Jan Bijl.
Foto's: Jan Bijl.

Depot tas

The New Shopping Bag Mirror & Agaat’, is in twee maten beschikbaar: medium en large. De verkoopprijs is 31,90 en 36,90 euro. De tassen zijn ook nog verkrijgbaar via deze link

Samenwerking

Depot Boijmans Van Beuningen is tot stand gekomen dankzij de samenwerking tussen Museum Boijmans Van Beuningen, de gemeente Rotterdam en de Stichting De Verre Bergen. Het depot is ontworpen door MVRDV en gebouwd door BAM Bouw en Techniek. Op 6 november 2021 opent het depot de deuren voor het publiek en worden bezoekers ondergedompeld in de wereld achter de schermen van een museum.