:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

'Het depot maakt deel uit van de Rotterdamse skyline.’

Interview met Bas Kurvers. Wethouder Bouwen, Wonen en Energietransitie Rotterdam

Ik kom zelf van Zuid. Als jochie ben ik met school een keer in Museum Boijmans Van Beuningen geweest, maar verder kwam ik er niet. Nu weet ik dat we daar echt een top-top-topcollectie hebben. En als wethouder van onder andere ‘Bouwen’ ben ik verantwoordelijk voor de bouw van het depot. Het gebouw dus waar de complete collectie straks te zien is!

Rotterdam is de bouwstad bij uitstek. Waarom is dat, toch niet alleen vanwege de oorlog?

Rotterdam is nooit af en dat maakt ons tot een echte bouwstad. Rotterdam is de stad die zich steeds opnieuw uitvindt. Een stad waar mensen naartoe komen en zich ontplooien. Je kan zeggen dat de oorlog daar een versnelling in heeft aangebracht, maar het zit al in het DNA van Rotterdam. Als bouwwethouder heb je natuurlijk een prachtige portefeuille: je biedt Rotterdammers een nieuwe skyline. En als er iets is waar zij trots op zijn, dan is het die skyline. Waar het nieuwe depot straks deel van uitmaakt.

'Rotterdam is de stad die zich steeds opnieuw uitvindt.’

Bas Kurvers, Wethouder Bouwen, Wonen en Energietransitie Rotterdam.

Het gaat niet alleen om bouwen, je moet in een stad ook kunnen wonen…

Inderdaad, je bouwt de stad voor mensen. Die moeten met plezier kunnen wonen in een omgeving waar ze zich veilig voelen. Als je dat voor elkaar krijgt, doe je ook iets aan de saamhorigheid. Dan komen inwoners toe aan dingen als vrijwilligerswerk, uitgaan en genieten van kunst en cultuur. Nu komen we op een strategisch thema en dat is de groei van de stad. We zien dat Rotterdam voor het eerst sinds jaren weer in trek is. Dan moet je ook goed kijken naar onder meer het cultuuraanbod.

Rotterdam heeft niets te klagen qua culturele voorzieningen, of wel?

We hebben zo veel mooie dingen in de stad… maar een kenmerk van echte Rotterdammers is dat ze niet vaak naar hun eigen culturele voorzieningen gaan. Ik zou de cultuursector toewensen dat zij die verbinding meer maken en mensen uitnodigen om deel te nemen. Cultuur kan zo een drager zijn van die fijne leefomgeving, waar ik het eerder over had. Het voordeel van de topcollectie van Museum Boijmans Van Beuningen is dat mensen van buiten daarop afkomen, maar je moet ook zorgen dat de collectie naar de Rotterdammers toekomt.

Foto: Marjolein Tebrunsvelt.
Foto: Marjolein Tebrunsvelt.

Welke rol heeft de gemeente als het om het depot gaat?

Laat ik vooropstellen dat Rotterdam een rijke traditie heeft om ‘cultuur en kunst’ niet alleen als gemeente te realiseren, maar met hulp van particulieren. Het museum heet niet voor niets Boijmans Van Beuningen, vernoemd naar de twee belangrijkste verzamelaars. Ik denk dat ook vandaag de dag ambitieuze projecten, waaronder het depot, niet mogelijk zijn zonder de steun van private partners zoals Stichting De Verre Bergen. Die waardering wil ik hier nadrukkelijk laten doorklinken. Dat gezegd hebbend kom ik nu op de gemeentelijke rol. Aan de ene kant heb je het culturele programma te bewaken, daarover gaat mijn collegawethouder Said Kasmi. En voor wat betreft de bouw van het depot: de gemeenteraad heeft gekozen voor een ambitieus plan. Het is aan mij om daar een succes van te maken.

Bij burgers is er vaak scepsis over prestigieuze bouwprojecten. Ze zien die als bodemloze putten…

Er zijn altijd spannende momenten en ontwikkelingen, waardoor de bouwkosten stijgen. Dan is het zaak om elkaar niet de bouwkeet uit te vechten, maar samen door te gaan. Ook bij het depot zijn er tegenvallers geweest, maar de risico’s worden gelukkig wel kleiner nu we naar de oplevering toe gaan. En ik ken Rotterdammers ook een beetje. Als het gebouw er eenmaal staat, zijn ze er enorm trots op. Of het nu om hoogbouw gaat of niet, om klein of groot, om prestigieus of niet… uiteindelijk sluiten Rotterdammers het in hun hart.

Depot Journaal

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Depot Journaal #3 dat deel uitmaakt van een serie van 6. Wil je graag alle gedrukte edities thuis ontvangen? Stuur dan een email naar info@boijmans.nl met je volledige naam en adres, plus de vermelding ‘ontvangst Depot Journaal’.