:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

Wat is jouw Lieveling? Deel I

In 2024 viert Museum Boijmans Van Beuningen zijn 175-jarig bestaan. Ter gelegenheid hiervan zijn bijna 100 topstukken te zien in het Depot in de tentoonstellingen Lievelingen & Lievelingen XL. Ontdek in deze portrettenserie de favoriete werken van collega's en vrienden.

Esmée

Wie ben je? Wat doe je?
Ik ben Esmée Verheijen, en doe inkoop & productontwikkeling voor de Depot Store.

Wat is jouw Lieveling, en waarom?
Het is lastig om een favoriet te kiezen, omdat er zoveel keuze is. We hebben meer dan 154.000 objecten in de collectie. Normaal gesproken zou ik voor Grey, Orange on Maroon, No 8 van Mark Rothko hebben gekozen. Naar mijn mening is Rothko een hele goede schilder en er zijn maar een paar schilderijen in een Nederlandse openbare collectie van hem. Maar deze keer ging ik voor een werk van een vrouwelijke kunstenaar, Elaine Sturtevant. Het is een zeefdruk met acrylverf op canvas. Ik wilde iets kiezen dat intuïtief was en minder bekend. Ik vind de vormen en kleurencombinatie erg leuk. Door het grafische motief en het felle contrast is het behoorlijk stoer. Het kader werkt ook. Ik vind het heel schattig.

Meer info over Lievelingen & Lievelingen XL

Peter

Wie ben je? Wat doe je?
Ik ben Peter van der Coelen, en ben al zo'n twintig jaar werkzaam bij Museum Boijmans Van Beuningen als conservator prenten en tekeningen. Daarnaast heb ik de tentoonstelling Lievelingen samengesteld.

Wat is jouw Lieveling, en waarom?
Ik heb gekozen voor een tekening van Jheronimus Bosch, Het uilennest uit circa 1505-1515. Dit werk is meer dan 500 jaar oud, maar oogt nog altijd fris. Het is een close-up van drie uiltjes die ’s ochtends hun nest in een oude boom opzoeken. Ongelooflijk hoe Bosch met snelle, korte lijntjes het verschil voelbaar maakt tussen de zachte veren van de vogels en de droge boomschors.

Roland

Wie ben je? Wat doe je?
Ik ben Roland Niemeijer en ben al ruim 32 jaar werkzaam bij het museum. Sinds 2014 ben ik werkzaam als collectiebeheerder, en de jaren daarvoor heb ik voor de TA (tentoonstellingen/arthandling) gewerkt. Nu houd ik me vooral bezig met het verpakken en transporteren van kunst binnen het Depot en naar andere musea, conserveringswerkzaamheden en koerieren.

Wat is jouw Lieveling, en waarom?
Mijn favoriet is Dog Bit/Ax to Grind van Jean-Michel Basquiat uit 1983. Ik heb dit werk als copy op ware grote boven m'n bank hangen, en ik ben er veel mee op reis geweest. De hond op het schilderij lijkt enorm op een Podenco Canario, een van de oudste hondenrassen, oorspronkelijk afkomstig uit Egypte. Mijn hond, Yena, is van hetzelfde ras, dus dat maakt het extra speciaal.