:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

Nieuw publieksprogramma: Family of Objects

Family of Objects is een twee en half jaar durend onderzoeksprogramma in het depot, waarbij de collectie, in co-creatie met het publiek wordt onderzocht in termen van familierelaties. 

Direct naar:

Stel je de collectie voor als een familie. Zo’n grote familie waar van alles aan de hand is. Er is een oermoeder, gevolgd door andere moeders, vaders, oma’s en opa’s. Er zijn kinderen, verre neven en nichten, gezellige ooms, excentrieke (oud)tantes en aangetrouwde familie, of familie die niet echt familie is – maar toch weer wel. Er zijn zwarte schapen en verloren zonen. Er is veel liefde, maar ook strijd. Er zijn verhalen die iedereen kent, maar ook geheimen, onbekende kwesties en verborgen schatten die aandacht verdienen. 

De museumcollectie telt 151.000 (kunst)objecten: wereldberoemde topstukken én vergeten parels met verhalen die de moeite waard zijn. De collectie Boijmans is een gedeelde rijkdom van iedere Rotterdammer, en tegelijkertijd reikt het belang ervan tot ver over de grens. Bij sommige collectiestukken liggen familiegelijkenissen voor de hand omdat ze bijvoorbeeld bij een serie horen, of door dezelfde kunstenaar zijn gemaakt. Maar andere relaties zijn onderbelicht, welke lagen zijn nog niet aangeboord of welke verhalen moeten nog bedacht worden? Hoe kunnen museummedewerkers samen met publiek nieuwe lijnen zichtbaar maken waarbij ook dialoog en interactie met elkaar centraal staan en van waaruit nieuwe manieren om de collectie te presenteren ontwikkeld kunnen worden?
 

Dit doen we met Family of Objects, een twee en half jaar durend publieksprogramma waarbij we in co-creatie met bezoekers en een aantal vaste partners de collectie onderzoeken in termen van familierelaties. Tegelijk met de relaties tussen de objecten onderling onderzoeken we allerlei relaties tussen mensen en objecten. De titel van het project verwijst naar Family of Man, de fototentoonstelling die kunstenaar/curator Edward Steichen in 1955 voor het MoMA in New York samenstelde en die liet zien wat mensen met elkaar verbindt.

Door de collectie te bekijken als een grote familie ontstaat een open speelveld. Soms liggen familiegelijkenissen voor de hand, bijvoorbeeld omdat kunstwerken bij een serie horen of door dezelfde kunstenaar zijn gemaakt. Andere relaties zijn vaak onderbelicht. Het doel van Family of Objects is om deze nieuwe relaties samen boven water te halen en in dialoog de bijbehorende verhalen te zoeken, te bedenken én te vertellen.  Ook hopen we nieuwe manieren te vinden om de collectie te presenteren. 

We zien Family of Objects als voorstudie voor wanneer de collectie weer getoond kan worden in het museumgebouw. Voor de sluiting werd de collectie voornamelijk getoond vanuit het ‘kunstgeschiedenis’ perspectief. Maar wat ziet het publiek, wat kunnen wij hierdoor nog leren over onze collectie. We hopen het publiek meer te betrekken door interactie, dialoog en actieve participatie. De collectie vormt aanleiding om met elkaar in gesprek te gaan over de dingen die ons raken. Bovendien: samen weet je een stuk meer. Iedereen heeft een blik op kunst. Je hoeft geen studie kunstgeschiedenis gestudeerd te hebben, voor je bezoek aan Boijmans of welk museum dan ook.  
 
Door Family of Objects veranderen kijkers en bezoekers in ‘deelnemers’ die op een actieve en zichtbare wijze bij het depot en de collectie betrokken raken met bijdragen voor de depot app, de museumwebsite en in het depot zelf. Bijschriften met interpretaties van kinderen, kunnen daar een voorbeeld van zijn, net zoals korte artikelen, een podcast, animatie, artistieke interventies of een kort videoportret. Zo worden de publieksbijdragen aan de collectie geborgd en zichtbaar.  

Help je mee om nieuwe verhalen te ontdekken – of ze zelf te maken – en door te vertellen? 

Opzet programma

Family of Objects bestaat uit vijf rondes met verschillende thema’s. Elke ronde duurt een half jaar waarin deelnemers (publiek en staf) een stamboom van collectiestukken maken. Feitelijke informatie en wetenschappelijke kennis worden verweven met associatieve inzichten en verbeeldingskracht.  Zo hopen de museummedewerkers de collectiestukken nog beter te leren kennen en de band tussen collectie en publiek te versterken. Family of Objects valt op verschillende plekken en media te zien en te beleven: in het depot, de depot-app, Boijmans Hillevliet, de socials, en op de website. Hou deze pagina in de gaten want we voegen regelmatig nieuwe informatie toe.

Het programma duurt tweeënhalf jaar en is opgedeeld in vijf thema’s:

  • Nu: Hier is Maya! De presentatie van het moeder-object in het Depot.
  • Vanaf september 2022: Maya zoekt een partner… Op wie stem jij?
  • Vanaf maart 2023: All-in the family – de familie groeit
  • Vanaf september 2023: Ruzie in de tent, over generatiekloven en conflict
  • Vanaf maart 2024: De liefde tussen mens en ding

Het begrip familie wordt gebruikt in de brede zin van het woord en biedt een open structuur, als een raamvertelling. In elke ronde komt er een nieuwe generatie of familietak bij en zoeken we gezamenlijk naar nieuwe familieleden en hun verhalen.

Fase 1: Maya zoekt partner

Op dit moment zitten we in fase 1, de fase waar Maya gepresenteerd wordt en te zien zal zijn in het depot. Leerlingen van de Mariaschool, studenten van het Melanchthon college en bewoners van woonzorglocatie Louis Borgsate maken profielen en zoeken in samenwerking met het Boijmans team naar collectiestukken die mogelijk een goede match zijn met Maya. Vanaf september worden de kandidaat-partners in het depot gepresenteerd en kan er gestemd worden. Met wie gaat Maya een familie stichten? Hiervoor hebben we jouw hulp nodig. Download de depot-app voor je bezoek aan het depot en beantwoord de vragen die we hebben over Maya. Dit helpt ons in de uiteindelijke keuze voor de perfecte partner voor Maya.

De publieksbijdragen en nieuwe informatie verschijnen op deze projectpagina op de website. Sommige bijdragen zullen een zichtbare plek krijgen in het depot en worden opgenomen in onze informatiesystemen.

Fase 1: Maya zoekt partner
Foto: Lotte Stekelenburg

Dit is Maya. Zij speelt een centrale rol in de eerste fase van Family of Objects, een tweeënhalf jaar durend publieksprogramma waarbij bezoekers en museummedewerkers samen naar relaties tussen collectiestukken zoeken en de collectie verrijken met nieuwe verhalen.  

Maya, gemaakt door de Finse keramiste Erna Aaltonen, is een bijzonder type. Tussen de tienduizenden stuks keramiek, is ze jarenlang een eenling geweest. Nu is Maya eraan toe om een familie te stichten en op zoek naar een partner…

Doe mee en stem op jouw favoriete partner!

In Family of Objects wordt de Boijmans collectie als een grote familie bekeken. Het doel van dit project is om samen met het publiek nieuwe relaties in de collectie boven water te halen en in dialoog de bijbehorende verhalen te zoeken, te bedenken en te vertellen. De eerste fase is gestart met Maya, een kunstwerk van de keramiste Erna Aaltonen. Maya wil graag haar familie uitbreiden en is op zoek naar een partner.

Met input van leerlingen van de Mariaschool, Melanchthon Schiebroek in samenwerking met de bewoners van Borgsate hebben we een selectie van dertien potentiële partners gemaakt. Wie is jouw favoriet? Bekijk alle partners op deze pagina en stem op jouw favoriete partner voor Maya. Stemmen kan van 6 september tot en met 6 november. De bekendmaking van Maya's partner volgt daarna.

Ben je in het depot? Dan kun je via de depot app stemmen.

Sponsors / begunstigers