Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
Table solaire (Zonnetafel)

Table solaire (Zonnetafel)

Salvador Dalí (in 1936)

Vraag maar raak

 • Kimberly van Rijswijk vroeg

  Hallo,
  voor een rekenopdracht vragen wij ons af vanuit welke hoek(en) het licht komt. En hoe dit te verklaren is. Het licht lijkt namelijk uit meerdere hoeken te komen.
  Bedankt alvast!

 • Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde

  Dag Kimberly, surrealistische schilderijen zijn meestal geen eenduidige representaties van de zichtbare werkelijkheid. Dalí speelt graag met licht en schaduw, en neemt daarbij vaak een loopje met de werkelijkheid. Groet, Rianne

 • Lyneke van Engelenburg vroeg

  Hallo, voor beeldende vorming moet ik een verslag schrijven over dit schilderij en ik had hier nog wat vragen over. Waarom had Dali specifiek voor dit tafeltje gekozen en waarom staan er maar drie glazen op? Heeft de jongen aan de rechterkant ook nog een belangrijke rol in de schilderij? Hoe kun je zien dat dit met olieverf is gemaakt? Tot slot: in veel van zijn schilderijen zie je een woestijn op de achtergrond, heeft dit misschien een specifieke reden? Heel erg bedankt!!

 • Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde

  Beste Lyneke,
  Wat leuk dat je een verslag schrijft over dit schilderij. Om antwoord te krijgen op je vragen kun je de volgende verhalen lezen: https://www.boijmans.nl/collectie/kunstenaars/salvador-dali en https://www.boijmans.nl/collectie/kunstwerken/4231/table-solaire-zonnetafel. Wil je meer informatie? In onze bibliotheek vind je verschillende publicaties over Dali, waar dit schilderij ook in genoemd wordt. Succes met je verslag!
  Groet,
  Esther

 • jill johnspn vroeg

  Hallo, Ik moet voor beeldende vorming een verslag schrijven, en ik wou het graag over dit schilderij doen. Ik had nog een paar vragen, en het zou heel fijn zijn als jullie mij hierbij konden helpen :)
  - wat zijn de afmetingen van het schilderij?
  - welke materialen zijn er gebruikt?
  - welke techniek(en) is (zijn) er gebruikt?
  -waar gaat het kunstwerk over? (verhaal, onderwerp, thema, sfeer, uitleg titel etc.)
  - wat is de boodschap die de schilder (Salvador Dali) wilt overbrengen?

  Alvast heel erg bedankt !!

 • Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde

  Dag Jill, de meeste antwoorden op deze vragen zijn op de objectpagina van dit werk te vinden op Collectie Boijmans Online, onder het kopje 'specificaties'. Hier vind je ook een korte uitleg over het werk. Op Collectie Boijmans Online vind je bovendien teksten over het surrealisme, die je verder kunnen helpen. Succes! Rianne

 • Isa Luiten vroeg

  Hallo,
  Ik moet voor beeldende vorming een verslag schrijven, en ik wou het graag over dit schilderij doen. Ik had nog een paar vragen, en het zou heel fijn zijn als jullie mij hierbij konden helpen :)
  Waarom heeft Dalí dewe objecten gecombineerd? En in welk opzicht was de psychoanalyticus Freud belangerijk voor de ideeën van Dali?
  Heel erg bedankt!

 • Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde

  Dag Isa, bekijk de volgende verhalen op Collectie Boijmans Online eens, daar vind je meer informatie over dit kunstwerk, het surrealisme en Dalí. http://collectie.boijmans.nl/nl/object/4231, http://collectie.boijmans.nl/nl/verhalen/surrealisme en
  http://collectie.boijmans.nl/nl/maker/4704/Salvador-Dal%C3%AD. Succes! Groeten, Rianne

Laden...

Bedankt, je vraag is verzonden.

Helaas, er is iets mis gegaan met het verzenden van je vraag. Probeer het aub nog eens.

High-res beeldmateriaal aanvragen

Meer informatie

Dalí ontleende de motieven voor zijn schilderijen vaak aan zijn dagelijkse omgeving. Het sierlijke cafétafeltje in dit schilderij is afkomstig uit een café in Cadaqués, het Catalaanse vissersplaatsje in de omgeving van zijn geboorteplaats Figueras waarnaar Dalí ook na zijn jeugd vaak terugkeerde. Een met de afgebeelde variant vergelijkbare tegelvloer werd, toen hij aan dit schilderij werkte, in de keuken van zijn huis gelegd.

Lees verder Lees minder

Collectieboek

Collectieboek Bestellen

Specificaties

Titel Table solaire (Zonnetafel)
Materiaal en techniek Olieverf op paneel
Objectsoort
Schilderij > Schildering > Tweedimensionaal object > Kunstvoorwerp
Locatie Dit object is in het depot
Afmetingen Breedte 46 cm
Hoogte 60 cm
Makers Kunstenaar: Salvador Dalí
Inventarisnummer 2938 (MK)
Credits Aankoop / Purchase: 1977
Collectie Moderne Kunst
Verwervingsdatum 1977
Leeftijd maker Circa 32 jaar
Verzamelaar Edward James
Gerechthebbenden © Salvador Dalí, Fundación Gala-Salvador Dalí , c/o Pictoright Amsterdam 2015
Tentoonstellingen Een paraplu, een naaimachine en een ontleedtafel. Surrealisme à la Dalí in Rotterdam. (2013)
De collectie als tijdmachine (2017)
De Collectie Verrijkt (2011)
Gek van surrealisme (2017)
Externe tentoonstellingen Dalí, Ernst, Miró, Magritte... (2016)
Dal nulla al sogno (2018)
Dalí (2012)
Surreal Encounters - Collecting the Marvellous (2016)
Materiaal
Object
Geografische herkomst Spanje > Zuid-Europa > Europa

Let op: De gegevens van dit object zijn nog niet gecontroleerd.
Neem contact op met een conservator als iets niet lijkt te kloppen.

Auteur: Marijke Peyser

Als Museum Boijmans Van Beuningen Salvador Dalí’s Table solaire in 1977 aankoopt uit de collectie van de Britse verzamelaar Edward James, bezit het museum al drie werken van de meester: de gouache Shirley Temple, le plus jeune monstre sacré du cinéma de son temps, het schilderij Le visage de la guerre, en de sculptuur Vénus de Milo aux tiroirs. Table solaire wordt samen met nog een aantal surrealistische werken verworven, waaronder Dalí’s Landscape with a Girl Skipping Rope.

Table solaire behoort tot de serie schilderijen uit 1935-1936 die het kustgebied van de Spaanse badplaats Rosas verbeelden. Deze zogenaamde ‘witte schilderijen’ zouden naar Dalí’s jeugd verwijzen.[1] Zo kan de tafel met glazen in verband worden gebracht met het café El Casino in Cadaqués, waar Dalí regelmatig vertoefde.[2]

De afgebeelde figuren en voorwerpen op deze witte schilderijen verschijnen als uit het niets, zoals in een fata morgana. Schilderkunstig gezien behoort Table solaire tot de hoogtepunten van Dalí’s werk uit de jaren dertig. Het is een fraai voorbeeld van gebruiksvoorwerpen die buiten hun dagelijkse omgeving in een vreemde wereld worden geplaatst en daardoor een even onverwachte als nieuwe indruk maken. Terwijl Dalí aan Table solaire werkt, wordt in de keuken van zijn huis in Port Lligat een tegelvloer gelegd die de schilder waarheidsgetrouw op het doek weergeeft. De kameel op de achtergrond is de onverstoorbare ‘drager’ van twee figuren. De berijder is tevens afgebeeld op enkele andere werken waar Dalí in 1936 mee bezig is. In zijn Pharmacien d’Ampurdan ne cherchant absolument rien wordt dezelfde man staand afgebeeld. Het borstbeeld op de kop van de kameel verbeeldt de vader van de kunstenaar en doet zijn intrede in Dalí’s werk na de breuk met zijn vader, aan het begin van de jaren dertig.[3] Opvallend is het beeldrijm met betrekking tot de kameel en het pakje Camelsigaretten voor de voeten van de jongensfiguur. In verband met dit detail verwijst Dalí naar een artikel van Martin Gardner in de rubriek ‘Mathematical Games’ van het tijdschrift Scientific American.[4] Hierin legt Gardner uit hoe er op de verpakking van de Camelsigaretten merkwaardige toevalligheden aanwezig zijn. Een voorbeeld is het woord ‘Choice’ op de zijkant van het pakje, dat wanneer in de spiegel gezien gewoon leesbaar blijft. Naar eigen zeggen had Dalí al een voorgevoel van deze ontdekkingen en heeft hij daarom, ruim dertig jaar eerder, het pakje Camelsigaretten in dit werk afgebeeld.

 

Noten

[1] Voor de term ‘witte schilderijen’, zie Stuttgart/Zürich 1989, p. 185.

[2] Idem, p. 187.

[3] De liefdesrelatie die Dalí in 1929 met Gala begint – de tien jaar oudere Gala is dan nog getrouwd met Paul Éluard – wordt door Dalí’s vader sterk afgekeurd. Hij ontzegt zijn zoon de toegang tot het ouderlijk huis.

[4] Rotterdam 1970, cat.nr. 44.

Toon catalogustekst Verberg catalogustekst

Alles over de maker

Salvador Dalí

Figueras 1904 - Figueras 1989

Salvador Dalí leerde tijdens zijn studie in Madrid de schrijver André Breton kennen, de grondlegger van de surrealistische beweging. In 1924 schreef Breton...

Bekijk het volledige profiel