:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
Draai Orgy

Vraag maar raak

Laden...

Bedankt, je vraag is verzonden.

Helaas, er is iets mis gegaan met het verzenden van je vraag. Probeer het aub nog eens.

High-res beeldmateriaal aanvragen

Meer informatie

Het Rotterdamse kunstenaarscollectief Antistrot ontstond midden jaren negentig, uit onvrede met het ‘schoolse regime’ op de afdeling illustratie van de Willem de Kooning Academie waar de oprichters studeerden. Het collectief wisselde meermaals van samenstelling, maar Paul Börchers, David Elshout, Johan Kleinjan, Silas Schletterer, Bruno Ferrier Xavier Da Silva en Michiel Walrave behoorden steeds tot de groep. De leden werkten samen aan schilderijen en tekeningen, het collectief kwam voor het individu. Een doek werd op tafel gelegd, de kunstenaars namen rondom plaats en begonnen zonder vooropgezet plan te werken. Antistrot putte daarbij uit de beeldtaal van de populaire cultuur, reageerde hierop, en persifleerde deze.

Waar dit toe kon leiden is te zien op het schilderij 'Draai Orgy'. Het doek laat een mengelmoes aan beeldmotieven zien. Monsters, dieren, schaars geklede vrouwen, stoere maar ook sullige mannen, snelle motorvoertuigen en wapens buitelen over elkaar heen. Daartussen zweven tekstballonnen met absurdistische uitspraken. Antistrot ontleende deze elementen aan uiteenlopende bronnen. Zo zijn veel dierfiguren nagetekend van oude encyclopedieën, en werden het copulerende stel en de pin-up figuren ontleend aan mannenblaadjes als de Chick en de Lui. Daarnaast gebruikte Antistrot stripboeken als Manga, Trigië, Judge Dredd en Conan als inspiratiebron.

Antistrot maakte het doek voor het Midi Street Organs project. Onder deze noemer ontwikkelden de componisten Florentijn Boddendijk en Remco de Jong een partituur voor het Nederlandse draaiorgel, gebaseerd op elektronische muziek van bijvoorbeeld Aphex Twin. Antistrot maakte naast het schilderij ook een performance met een draaiorgel voor het project. In 2009, tijdens de onthulling van Antistrots muurschildering 'Hidden Track' in de Espressobar van Museum Boijmans Van Beuningen, hief het kunstenaarscollectief zich met de vernietiging van dit draaiorgel op.

Lees verder Lees minder

Collectieboek

Collectieboek Bestellen

Specificaties

Titel Draai Orgy
Materiaal en techniek Frescolithe en Oost -Indische inkt op doek
Objectsoort
Schilderij > Schildering > Tweedimensionaal object > Kunstvoorwerp
Locatie Dit object is in het depot
Afmetingen Hoogte 150 cm
Breedte 150 cm
Dikte 2,5 cm
Makers Kunstenaar: Antistrot
Maker: Paul Börchers
Maker: David Elshout
Maker: Johan Kleinjan
Maker: Silas Schletterer
Maker: Bruno Ferro Xavier da Silva
Maker: Michiel Walrave
Inventarisnummer Stad-S 195
Credits Gedeeltelijke aankoop en gedeeltelijke schenking David Elshout, 2011
Collectie Stadscollectie
Verwervingsdatum 2011
Vervaardigingsdatum in 2008
Onderzoek Toon onderzoek Stadscollectie
Materiaal
Object

Alles over de maker

Antistrot

Rotterdam 1997 - Rotterdam 2009

Bekijk het volledige profiel

Paul Börchers

Ashburton (Nieuw-Zeeland) 1976

Bekijk het volledige profiel

David Elshout

De Moer 1977

Bekijk het volledige profiel

Johan Kleinjan

Zuid-Beijerland 1974

Bekijk het volledige profiel

Silas Schletterer

Middelburg 1976

Bekijk het volledige profiel

Bruno Ferro Xavier da Silva

Rotterdam 1977

Bekijk het volledige profiel

Michiel Walrave

Vlissingen 1974

Bekijk het volledige profiel