:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
Gezicht op de Bosporus

Vraag maar raak

Laden...

Bedankt, je vraag is verzonden.

Helaas, er is iets mis gegaan met het verzenden van je vraag. Probeer het aub nog eens.

High-res beeldmateriaal aanvragen

Meer informatie

In 1842 maakte Ziem voor het eerst een reis naar Venetië. Hij was direct in de ban van de stad en keerde er vanaf dat moment vrijwel elk jaar terug. Kort daarna ontdekte hij Istanbul en de Bosporus, zijn tweede grote liefde. Zonlicht op het water, felblauwe luchten en oranje zonsondergangen zijn steeds terugkerende thema's in Ziems omvangrijke oeuvre. Enkele schepen, een kerkgebouw of de koepel en minaretten van een moskee fungeren als lichtvangers en als middel om de ruimte te bepalen.
Ziem had een vlotte manier van schilderen en bekommerde zich meer om het nauwkeurig treffen van een stemming of sfeer dan om de juiste weergave van details. Dit bracht hem regelmatig in conflict met de jury van de Salon. Meer dan eens werden zijn grote doeken geweigerd. Na een aantal teleurstellingen zag Ziem in de periode 1866 tot 1888 geheel van deelname af.
Dit kleine en vluchtige schetsje van de kust van de Bosporus is mogelijk ter plekke gemaakt. Het is zeker geen meesterwerk, maar het toont hoe gefascineerd Ziem was door het heldere zuidelijke licht.

Lees verder Lees minder

Collectieboek

Collectieboek Bestellen

Specificaties

Titel Gezicht op de Bosporus
Materiaal en techniek Olieverf op doek
Objectsoort
Schilderij > Schildering > Tweedimensionaal object > Kunstvoorwerp
Locatie Dit object is in het depot
Afmetingen Hoogte Error: 14,3 is not a valid BCD value cm
Breedte Error: 24,5 is not a valid BCD value cm
Makers Schilder: Félix Ziem
Inventarisnummer VdV 93
Credits Bruikleen Stichting Willem van der Vorm, 1972
Collectie Moderne Kunst
Verwervingsdatum 1972
Vervaardigingsdatum in circa 1880 - 1890
Verzamelaar Willem van der Vorm
Interne tentoonstellingen De verzameling Willem van der Vorm. Schilderijen van Hollandse en Franse meesters uit de 17e en 19e eeuw (1950)
De Collectie Verrijkt (2011)
De collectie als tijdmachine (2017)
Materiaal
Object
Geografische herkomst Frankrijk > West-Europa > Europa

Alles over de maker

Félix Ziem

Beaune 1821 - Parijs 1911

Bekijk het volledige profiel