:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
Schoenlapper

Vraag maar raak

Laden...

Bedankt, je vraag is verzonden.

Helaas, er is iets mis gegaan met het verzenden van je vraag. Probeer het aub nog eens.

High-res beeldmateriaal aanvragen

Meer informatie

Het sombere schilderij 'Schoenlapper' is een portret van de vader van de Rotterdamse kunstenaar Dolf Henkes. Vader Henkes verliet zijn gezin toen de kunstenaar nog een kind was. Jaren later wist Henkes hem te traceren in Amsterdam, waar hij als schoenmaker de kost verdiende. De kunstenaar durfde alleen door het raam van de werkplaats naar binnen te kijken. Dit portret in aardetinten is gebaseerd op zijn herinnering aan dat moment. De afgebeelde schoenlapper lijkt zich er niet van bewust dat hij bespied wordt. Boven hem staan schoenen, achter hem hangen verschillend gekleurde lappen leer te wachten om bewerkt te worden.

De kunstenaar Henkes was autodidact. Hij werkte in zijn jonge jaren op de grote vaart en verwerkte de indrukken die hij opdeed in schilderijen en tekeningen. Zo ontstonden landschappen van Ierland en Curaçao. Ook thuisbasis Rotterdam figureert veelvuldig in zijn beeldend werk. Vanaf 1932 richtte hij zich volledig op de schilderkunst. Zijn figuratieve tekeningen en schilderijen, die in stijl verschuiven tussen expressief en meer ingehouden en realistisch, hebben traditionele onderwerpen als portretten, stillevens en landschappen.

In 1933 sloot Henkes zich aan bij de Rotterdamse kunstenaarsgroep R33, die net als De Branding bestond uit progressieve kunstenaars. Zij exposeerden met enige regelmaat in Museum Boijmans Van Beuningen. Henkes maakte in Rotterdam in verschillende gebouwen wandschilderingen in opdracht, zoals bij Vroom & Dreesman en in het voormalige Dijkzigtziekenhuis. Zowel in 1965 als in 1988 was in Museum Boijmans Van Beuningen een overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien.

Lees verder Lees minder

Collectieboek

Collectieboek Bestellen

Specificaties

Titel Schoenlapper
Materiaal en techniek Olieverf op doek
Objectsoort
Schilderij > Schildering > Tweedimensionaal object > Kunstvoorwerp
Locatie Dit object is in het depot
Afmetingen Hoogte 94 cm
Breedte 164,7 cm
Makers Kunstenaar: Dolf Henkes
Inventarisnummer Stad-S 120
Credits Bruikleen Stichting Museum Boijmans Van Beuningen. Schenking de heer J.J. Henkes en mevrouw M.J. Henkes, 1990
Collectie Stadscollectie
Verwervingsdatum 1990
Vervaardigingsdatum in 1943
Onderzoek Toon onderzoek Stadscollectie
Literatuur Arti & urbi: De Stichting Museum Boymans-van Beuningen als steunpilaar onder een Rotterdams museum - 249, afb (zw/w)
Materiaal
Object
Geografische herkomst Nederland > West-Europa > Europa

Alles over de maker

Dolf Henkes

Rotterdam 1903 - Rotterdam 1989

Bekijk het volledige profiel