:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top

Boijmans Hillevliet: Luisterpost Update #2

Doorlopend spreken we mensen die op Hillevliet wonen of werken. Wat kunnen we van elkaar leren en hoe is het om op Zuid te zijn? De Luisterpost Update is een minikrantje dat elke maand uit komt en gemaakt wordt door Kimberly, Birgit en Anne van Boijmans Hillevliet. Vandaag spreken we Tjy, één van onze Boijmans museumdocenten die wekelijks kunstlessen verzorgen voor de Bogermanschool, Savornin Lohman en de Willem van Oranje school. Daarna vragen we ook de kinderen hoe ze de lessen vonden en wat ze van kunst maken vinden.

Tjy, museumdocent en theatermaker

"Kinderen vinden het leuk om te spelen en pikken de opdrachten goed op. Er is een diversiteit aan talent. Een aantal leerlingen is heel fantasierijk en maakt echt prachtige dingen waar andere kinderen meer begeleiding nodig hebben om tot iets te komen. Maar iedereen heeft een eigen handschrift, en dat is heel leuk om te zien. Ze leren bij mij in de les vooral om creatief te zijn, hun fantasie te gebruiken. Daarbij geef ik ze voorbeelden en ga daarna langs om te kijken wat ze maken. Ze zijn helemaal vrij om te maken wat ze willen maar ik geef ze wel aanknopingspunten van een kunstwerk uit Boijmans om ze verder te laten denken. Ook leren we hoe we met de materialen die we gebruiken om moeten gaan en als afsluiting gaan we naar ieders werk kijken. Daarin vraag ik ze om te kijken naar het werk en te vertellen wat ze zien. Ze mogen zeggen wat ze mooi of grappig vinden. En ze mogen ook vragen stellen over wat ze zien. Ik vind het belangrijk dat ze met respect kijken. Iets is nooit lelijk of stom. Ik merk dat het samen op de bank zitten om naar elkaars werk te kijken veel informatie oplevert over hoe kinderen kijken. Daarin komt het museum natuurlijk ook aan de orde. Een museum is nogal een abstract begrip voor de meeste kinderen. Sommige zeggen dat ze wel eens geweest zijn, maar als je dan doorvraagt blijkt het toch wat anders te zijn. Als je het hebt over een huis voor de kunst dan willen ze dat wel graag zien."

Tjy, museumdocent en theatermaker

Hedieh, 8 jaar

"Ik teken heel graag en teken soms mezelf of mijn familie. Ik teken ook een hartje met ogen en handen, als een poppetje. Ik woon hier in de buurt. Het liefst speel ik binnen. Thuis maak ik mijn huiswerk en ik speel spelletjes, Mindcraft vind ik leuk. Ik ga lopend naar school en naar deze les. Mijn favoriete vakken zijn rekenen spelling en knutselen. Ik ben nog nooit naar een museum geweest maar ik vind het leuk om nu kunst te zien. Ik ben wel al eens naar een dierenmuseum geweest. In mijn eigen museum zouden schilderijen, een vaas en diamanten staan. Ik heb daar wel al eens over nagedacht bij een opdracht van deze les. Boven zou er ook een knutselplek zijn en beneden zijn er raadsels."

Hedieh, 8 jaar

Elif-Lina, 7 jaar

"Ik heb zelf voor de les gekozen omdat ik graag wil knutselen en tekenen. Ik heb wel eens een robot gemaakt. Met muizentrappetjes voor armen en benen van verschillende kleuren papier. Ik teken veel en ben heel goed erin. Soms kijk ik hoe YouTube hoe je een meisje moet tekenen. De les vind ik heel leuk. Ik woon dichtbij en loop soms al met mijn oudere zus samen naar huis. Thuis speel ik met poppen zoals barbies, babypoppen en knuffels. Ik heb een unicornknuffel en een lichtgele beer, die heet Dokter Vies. Mijn beste vriendin heeft ook veel poppen en knuffels, daar spelen we samen mee. Ik mocht daar de laatste keer tot 10 uur ‘s avonds blijven. Toen hebben we de film Tot de Maan gekeken. Ik mag soms op de laptop werken en daarna gaan we altijd tekenen. Later wil ik politie worden en boeven vangen. Soms kan ik wel aan mensen zien dat ze boeven zijn. Soms ga ik wel eens naar een museum maar ik weet niet welke. Ik denk dat ik wel eens in een kunstmuseum ben geweest. In een museum zou ik graag willen tekenen en ik zou er poppen neerleggen om mee te spelen. Ik zou dan mijn eigen tekening ook aan de muur hangen in het museum. Thuis hangen foto’s van mij en mijn zus aan de muur. Ik knutsel soms wel eens met mijn zus en soms tekenen we elkaar."

Elif-Lina, 7 jaar

Aliki en Aicha, 7 & 8 jaar

"Wij zijn nichtjes van elkaar! Wij wonen niet naast elkaar maar wel bijna en spelen vaak samen. Vanavond logeren we samen. Maar we gaan niet naar het zwembad want dat is te koud. We kijken veel films en spelen buiten. We vinden het ook heel leuk om met poppen te spelen, barbies, maar ook doktertje en we hebben nep make-up. Aisha: Ik knutsel soms een boek. Alicia: Ik probeer een unicorn te maken maar dat lukt nog niet. De hoorn is heel moeilijk. We gingen pompoenen en enge dingen tekenen voor Halloween. Alicia: Ik heb zo’n enge heks getekend dat ik die zelf eng vond. Schrijven vinden we leuk. We zijn nog nooit naar een museum geweest, ook niet met school. We willen kapper en juf worden."

Aliki en Aicha, 7 & 8 jaar

Kerim, 7 jaar

"Ik speel graag verstoppertje en teken thuis en op school. Ik heb een vleermuis getekend en ik vind alles leuk op school. Straks in groep 4 krijg ik zwemles. Ik ben nog nooit naar een museum geweest maar ik zou wel graag willen."

Kerim, 7 jaar

Zayn, 5 jaar

"Ik heb een broertje. Heel af en toe teken ik, en knutsel ik, ik knutsel een slang. Ik speel veel buiten met m’n vrienden. Ik houd niet van voetbal. Het is leuk hier, ik weet niet of ik elke week kom. Ik wilde zelf naar deze les toe, ik wilde meer tekenen. Ik wist dat het van een museum was, ik ben wel eens naar het dinomuseum geweest. En het Egypte Museum. Ik heb een mummie gezien maar ik vond het niet eng. Ik ben ook wel eens geweest naar een plaatjesmuseum maar dat was een beetje saai. Het Egypte Museum vond ik het leukste. De plaatjes die meester Tjy liet zien vind ik wel mooi, die wil ik wel zien. Ik zou willen playstationen in een museum met chips. Ik teken meer thuis door de lessen."

Zayn, 5 jaar

Colofon

Wil je meer te weten komen over Boijmans Hillevliet of in contact komen met het team? Neem contact op met Anne Sikma via sikma@boijmans.nl.

Redactie: Kimberly Vicente, Birgit van Beek, Anne Sikma.
Fotografie: Suzanne Koopstra.