:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

Drie tentoonstellingen 'Boijmans bij de Buren' open

Er is deze week flink verhuisd bij Museum Boijmans Van Beuningen. Tientallen collectiestukken gingen op transport naar buurlocaties in Rotterdam en Schiedam voor het project Boijmans bij de Buren. Door de aankomende renovatie van Museum Boijmans Van Beuningen gaat de collectie de stad in naar de buurmusea.

Op 16 en 19 maart openden respectievelijk de tentoonstellingen ‘Samensmeden, Meesters in Zilver’ bij Belasting & Douane Museum, ‘Rothko & ik’ bij Stedelijk Museum Schiedam en ‘Branding Rotterdam’ bij het Chabot Museum. Kunsthal Rotterdam toont tot en met 12 mei 2019 Picasso prenten van Boijmans.

Boijmans’ Rothko, Mondriaan en zilvercollectie naar de buren

Hoe is het om helemaal alleen voor Rothko’s werk ‘Grey, Orange on Maroon, No. 8’ te staan? Bij de tentoonstelling ‘Rothko & ik’ in het Stedelijk Museum Schiedam kun je dat vanaf 16 maart zelf ervaren. Die dag opent ook ‘Samen smeden. Meesters in zilver’ in het Belasting & Douane Museum. Zilver smeedt de collecties letterlijk samen. Prachtige zilveren bekers, tabaksdozen, zoutvaten en schilderijen van onder andere Jan Steen en Gerard Dou verhuizen naar de Parklaan. ‘Grosse Studie’ van Wassily Kandinsky steekt de straat over naar het Chabot Museum. Samen met andere topstukken uit beide collecties is deze vanaf 19 maart te zien in ‘Branding Rotterdam’, een tentoonstelling gewijd aan kunstenaarsvereniging ‘De Branding’.

Tot en met 12 mei is ook de tentoonstelling ‘Picasso op papier’ te zien in de Kunsthal. Hoogtepunten zijn de kleurenlino’s van stillevens, stierengevechten, mythologische voorstellingen en vooral vrouwen. Museum Boijmans Van Beuningen heeft bijna vierhonderd prenten van Picasso in de collectie, waarvan meer dan zeventig werken in de Kunsthal te zien zijn.

Boijmans bij de Buren

De internationale collectie van Museum Boijmans Van Beuningen waaiert uit over Rotterdam. Zo’n 500 topstukken vinden tot 2022 bij acht buurlocaties in elf tentoonstellingen een plek. Bij de Buren ontstaan nieuwe dwarsverbanden en ontmoetingen tussen de collectie van Boijmans en die van de gastlocatie. Zo laat het Maritiem Museum een selectie zeegezichten zien en komen topstukken van onder andere Mondriaan en Kandinsky terecht bij het Chabot Museum aan de overkant van de straat. Zo hoef je de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen niet te missen tijdens de renovatie (en sluiting) van het museumgebouw. Een grootse samenwerking tussen Rotterdamse instellingen. Met dank aan droom en daad.

Bekijk alle tentoonstellingen, data en locaties.

Transit Boijmans Van Beuningen

Vanaf 2019 gaat Museum Boijmans Van Beuningen in transit. Tot en met 26 mei 2019 is het gebouw nog gedeeltelijk geopend. Tijdens de vernieuwing blijft de collectie zichtbaar en loopt het programma door. ‘Bij de buren’ (8 buren maken tentoonstellingen met werken uit de museumcollectie), ‘In het buitenland’ (de beste werken en tentoonstellingen reizen de wereld over). ‘In de klas’ (kunst op bezoek in Rotterdamse schoolklassen). En hopelijk op ‘Zuid’ (een nieuwe tentoonstellingslocatie op Rotterdam Zuid). Vanaf 2021 is de collectie zichtbaar in Depot Boijmans Van Beuningen - het eerste publiek toegankelijke kunst depot ter wereld.