:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
8 January 2021

Boijmans collectie naar Zuid-Korea

Vanaf eind 2021 zijn werken van Dalí, Magritte, Man Ray en andere surrealisten uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen te zien in Zuid-Korea. Ze maken een wereldreis vanuit Rotterdam via Wellington in Nieuw-Zeeland, naar Seoul. In het voorjaar van 2022 reizen de werken waarschijnlijk door naar Mexico-City.

De tentoonstelling 'A Surreal Shock. Masterpieces from Museum Boijmans Van Beuningen' is van 27 november 2021 tot en met 6 maart 2022 te zien in het Seoul Arts Center (SAC) in Seoul, Zuid-Korea. Met een selectie van 180 kunstwerken uit de surrealisten collectie van Museum Boijmans Van Beuningen, gaat zij in op de belangrijkste drijfveren en uitgangspunten van kunstenaars die zich voor korte of langere tijd bij het surrealisme hebben aangesloten. Ook zorgt de reizende collectietentoonstelling voor zichtbaarheid van het museum en de stad Rotterdam in het buitenland. Voorafgaand aan Zuid-Korea is de tentoonstelling van 12 juni tot en met 31 oktober 2021 te zien in Wellington, Nieuw-Zeeland en zij reist naar alle waarschijnlijkheid door naar Mexico-City.

Levende beweging

'A Surreal Shock. Masterpieces from Museum Boijmans Van Beuningen' laat zien hoe het surrealisme kort na de Eerste Wereldoorlog in Parijs ontstond als een literaire beweging, zich binnen vijftien jaar over kunstvormen en continenten verspreidde, en als gevolg van de Tweede Wereldoorlog een nieuwe fase inging. Ondanks deze oorlog en ook na het overlijden van de drijvende kracht André Breton, bleef het surrealisme echter springlevend, als een mentaliteit die de reikwijdte van het Westerse rationalisme ter discussie stelt. Dit is tot aan de dag van vandaag zo gebleven.

Surrealistische kunst kenmerkt zich door een grote diversiteit in stijl, techniek en materiaalgebruik. Deze diversiteit weerspiegelt een zoektocht naar een nieuwe, ongecontroleerde vorm van schoonheid. De surrealisten vonden schoonheid in hun dromen, het toeval en het onderbewuste. Met gevonden voorwerpen, spelletjes en technieken waarbij de ratio werd uitgeschakeld wilden ze een poëtische schok veroorzaken die de kunst én het leven blijvend zou vernieuwen.

Boijmans’ Surrealisten

De surrealisme collectie van Museum Boijmans Van Beuningen is bijeengebracht vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw en omvat topstukken van Salvador Dalí, Max Ernst en René Magritte. De afgelopen tien jaar zijn hoogtepunten aangekocht uit het oeuvre van Unica Zürn, Leonora Carrington en Eileen Agar. Deze aanwinsten worden nu voor het eerst aan een internationaal publiek getoond.

Seoul

Met de Rotterdamse collectie krijgt het Zuid-Koreaanse publiek, dat grote belangstelling koestert voor de mythische kracht van de verbeelding, zijn eerste grote overzichtstentoonstelling over het surrealisme. Het Seoul Arts Center trekt jaarlijks twee miljoen bezoekers, en is naast een museum voor beeldende kunst ook een operahuis, muziektheater en museum voor design en kalligrafie. Het organiseert regelmatig tentoonstellingen over internationaal bekende kunstenaars en klassiek-moderne kunststromingen.

Boijmans in het Buitenland

Reizende collectietentoonstellingen zoals deze zorgen voor zichtbaarheid van het museum en de stad Rotterdam in het buitenland. In 2026 openen de deuren van het gerenoveerde en vernieuwde Rotterdamse museumgebouw. Tot die tijd is de collectie zichtbaar bij andere musea in binnen- en buitenland en op scholen in de regio Rotterdam. Alle ruim 154.000 kunstwerken worden ontsloten in het najaar van 2021, met de opening van het iconische door architectenbureau MVRDV ontworpen Depot Boijmans Van Beuningen, het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld.

Lees hier meer over Boijmans in het Buitenland