Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top

Boijmans in het Buitenland

Tijdens de grootschalige renovatie en vernieuwing van het museum is ‘Boijmans in het Buitenland’ één van de speerpunten om de collectie zichtbaar te houden. Het programma ‘Boijmans in het Buitenland’ zorgt ervoor dat mensen op verschillende continenten kunnen kennismaken met de kunstcollectie van de stad Rotterdam.

Vanaf 12 juni 2021 zijn 180 werken van ruim 40 surrealisten uit de Rotterdamse collectie van Museum Boijmans Van Beuningen te zien aan de andere kant van de wereld, in het Te Papa Tongarewa museum in Wellington. De tentoonstelling ‘Dalí and the Surrealists’ vormt het begin van een wereldtournee. Dit is de eerste tentoonstelling die te zien is als onderdeel van het Transit programma ‘Boijmans in het Buitenland’.

"Tijdens de transitjaren kunnen kunstliefhebbers kunstwerken uit de omvangrijke collectie zien bij de buren, in schoolklassen en in het buitenland. Met Boijmans in het Buitenland zijn onze Rotterdamse topwerken te zien in musea wereldwijd. Steeds in een andere samenstelling."

Directeur Sjarel Ex.

Waar in de wereld is de collectie van Boijmans te zien?

Museum Boijmans Van Beuningen leent jaarlijks zo’n 500 kunstwerken uit aan internationale musea. Door deze uitwisseling vergroten we enerzijds de bekendheid van het museum en de collectie in het buitenland. Anderzijds is deze uitwisseling ook bedoeld om de nieuwsgierigheid van kunstliefhebbers te wekken om naar Nederland te komen om de Rotterdamse collectie te ontdekken. Sinds 2015 heeft het museum een nieuwe activiteit ontwikkeld met reizende tentoonstellingen. Er zijn inmiddels tentoonstellingen te zien geweest in China, Japan en in Italië. In de komende jaren wil Boijmans nog intensiever samenwerken met musea en andere instellingen wereldwijd. Te beginnen in Nieuw Zeeland en daarna doet een wisselende selectie kunstwerken naar verwachting diverse musea verspreid over de wereld aan.

Tentoonstellingen in het buitenland

Vind hieronder een overzicht welke tentoonstellingen van Museum Boijmans Van Beuningen in het buitenland te zien zijn (geweest):

Transit Boijmans Van Beuningen

Sinds 2019 is Museum Boijmans Van Beuningen gesloten voor een grootschalige renovatie en vernieuwing. Tijdens deze Transit-periode trekt het museum de stad Rotterdam en de wereld in om publiek te raken met zijn internationale topcollectie. Samen met acht buurlocaties in de stad hebben we een unieke samenwerking onder de noemer ‘Boijmans bij de Buren’. Boijmans opereert daarnaast in het buitenland, met reizende tentoonstellingen. Sinds het schooljaar van 2019/2020 maakt het museum Rotterdamse scholieren bekend met échte collectiestukken met ‘Boijmans in de Klas’. Vanaf begin 2020 is Boijmans samen met Humanitas, en andere partners uit buurt en stad, actief in een voormalige school aan de Hillevliet 90. Ondertussen vordert de bouw van Depot Boijmans Van Beuningen gestaag, het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld dat in begin 2021 opent en waar de 151.000 kunstwerken veilig worden getoond en verzorgd.

Meer over Boijmans in Transit