:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
Allerheiligen

Vraag maar raak

 • Hannah T'Sas vroeg

  Hallo,

  Is dit het werk dat Rubens vervaardigd heeft voor de Augustijnen (te Antwerpen)? Dit staat vermeld in de Rubensbiografie van Isaac Bullart uit zijn 'Academie des sciences et des arts' 1682 (pagina 472). De Franse beschrijving/titel van het werk luidt daarin 'la solemnité de tous les Saints'.
  Alvast bedankt.

 • Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde

  Beste Hannah,

  Dit is een voorbereidende olieverfschets met als onderwerp “Allerheiligen”. De schets diende graveur Theodoor Galle als model voor een gravure en de tekening en prent komen dan ook grotendeels overeen, hoewel de uiteindelijke gravure ongeveer twee keer zo klein is. Galle maakte deze gravure in opdracht van Balthasar Moretus voor het Brevarium Romanum uit 1614. Dit is een kostbaar brevier met onder andere gebeden, psalmen en liederen voor dagelijks kerkelijk gebruik. Een brevier bevat de gebeden die een geestelijke van de Katholieke kerk dagelijks moet bidden. Misschien is het ook nog leuk om te weten dat Museum Boijmans Van Beuningen in september 2018 een tentoonstelling opent over de olieverfschetsen van Rubens. Onder andere deze schets zal hier te zien zijn.

  Vriendelijke groet,
  Nina

Laden...

Bedankt, je vraag is verzonden.

Helaas, er is iets mis gegaan met het verzenden van je vraag. Probeer het aub nog eens.

High-res beeldmateriaal aanvragen

Meer informatie

De zeer los geschilderde schets met 'Allerheiligen' als onderwerp heeft Rubens later in een tekening uitgewerkt. Deze tekening diende de graveur Theodoor Galle als model voor een gravure. De tekening en spiegelbeeldig de prent komen in grote lijnen met de schets overeen. Door die overeenkomst is het mogelijk de figuren op Rubens olieverfschets te duiden.

Lees verder Lees minder

Collectieboek

Collectieboek Bestellen

Specificaties

Titel Allerheiligen
Materiaal en techniek Olieverf op paneel
Objectsoort
Schilderij > Schildering > Tweedimensionaal object > Kunstvoorwerp
Locatie Dit object is in het depot
Afmetingen Breedte 38 cm
Hoogte 58 cm
Makers Schilder: Peter Paul Rubens
Inventarisnummer 1738 (OK)
Credits Schenking / Donation: A.J. Lamme 1863
Collectie Oude Kunst
Verwervingsdatum 1863
Leeftijd maker Circa 31 tot 37 jaar
Interne tentoonstellingen Schilderkunst uit de eerste hand, Olieverfschetsen van Tintoretto tot Goya (1983)
Petrus Paulus Rubens in het Museum Boijmans (1933)
De Collectie Verrijkt (2011)
Externe tentoonstellingen Rubens. Painter of Sketches (2018)
Materiaal
Object
Geografische herkomst Zuidelijke Nederlanden > Nederlanden > West-Europa > Europa

Alles over de maker

Peter Paul Rubens

Siegen 1577 - Antwerpen 1640

De Antwerpse schilder Pieter Paul Rubens werd al op jonge leeftijd aangesteld als hofschilder van de hertog van Mantua in Italië. In 1603 reisde hij naar...

Bekijk het volledige profiel