:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
De goudweger

Vraag maar raak

  • Jolanda vroeg

    Ik heb er ook 1 maar staat geen naam op, alleen deco kunst galerie Den Haag Zou wel willen weten wat het waard is

  • Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde

    Dag Jolanda,
    'Deco kunst galerie Den Haag' zal al zeer interessante informatie zijn om meer over het werk te leren. Waar iets is aangekocht is altijd een goed begin bij het onderzoeken van een schilderij. Nu is het museum niet een expert bij het inschatten van waarde. Hiervoor zijn er te veel markt factoren waar een veilinghuis of taxateur wel de juiste ervaring voor heeft. Mijn advies zou dus zijn om te kijken wie er in de buurt van u werkt en met hun contact op te nemen.
    Groeten,
    Lisa

  • leny knopper vroeg

    Vraag: ik heb uit erfenis van mijn ouders een hele mooie imitatie van De Goudweger (olie op linnen) die gesigneerd is door "Shane"of "A.Hane"of "Chane". Ik kan helaas niets terugvincen van deze kunstenaar.
    Is hier iets meer over te zeggen/bekend?

  • Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde

    Dag, met vragen over kunstwerken en kunstenaars zou ik je aanraden om of zelf op onderzoek te gaan in het RKD in Den Haag of een taxateur/veilinghuis te contacteren. Zij hebben hier veel expertise in. Groeten, Lisa

  • Béatrice vroeg

    Werden diese Fragen und Antworten wieder zurück als Metadaten in den jeweiligen Bildern gespeichert?

  • Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde

    Dear Béatrice, Excuse me for answering in English. All questions are saved but not systematically (yet). When visitors bring in new information, which happens regularly, we add it to our registration system (TMS). We learn a lot from these questions and the interaction with our visitors in this way is very valuable. Kind regards, Els

  • Herman vroeg

    Aansluitend op de vraag van Nel Derksen; heeft Salomon Koninck meerdere, exact hetzelfde exemplaren van deze "Goudweger" gemaakt?

  • Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde

    Hallo Herman, op de site van het RKD kan gemakkelijk gezocht worden op de werken van Salomon Koninck. Hier vond ik geen exacte kopie. Voor zover ik weet heeft The National Trust een schilderij van een goudweger van Salomon Koninck maar dit is ook geen exacte kopie. Zoals al eerder is geantwoord is het motief van de goudweger populair in de 16de en 17de eeuw. Er bestaan dus sowieso veel variaties op het motief of misschien zelfs van dit schilderij. Alleen een specialist kan zeggen of deze schilderijen gemaakt zijn door Koninck, zijn volgers of tijdsgenoten. Hiervoor is echter veel onderzoek nodig. Groet, Sarie.

  • Nel derksen vroeg

    Mijn moeder heeft bijna zo n zelfde schilderij ook zo n goudweger is dat een replica?

  • Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde

    Dag Nel, wat leuk dat je moeder ook zo'n schilderij heeft! Om te kunnen zeggen of het schilderij een replica is moet het schilderij eerst onderzocht worden. Dit kan bijvoorbeeld bij een veilinghuis of taxateur. Succes! Groeten, Sarie.

  • Adriaan Smulders vroeg

    Wat moet het gerestoreert kosten?

  • Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde

    Beste Adriaan,

    Het museum doet geen uitspraak over de waarde van zijn werken.

    Vriendelijke groet,
    Nina

  • Gerben vroeg

    Is het schilderij op dit moment te bezichtigen of staat deze opgeslagen in het archief?

    Groeten GV

  • Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde

    Beste Gerben,
    Dit schilderij staat momenteel in ons depot. U kunt op de collectiewebsite bij ieder werk onder het tabje specificaties vinden of een werk tentoongesteld staat of niet.
    Groetjes,
    Frederieke

  • Jan Weemering vroeg

    Kanhet zijn dat Kunstschilder Wijbrand Hendriks en nog vele ander waarschijnlijk dit schilderij heeft nageschilderd

  • Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde

    Beste Jan,
    Het onderwerp van dit schilderij; de goudweger, was een populair onderwerp in de 16e en 17e eeuw. Schilders zoals Quinten Metsijs en Marinus van Reymerswaele verbeelden het beroep vaak in hun schilderijen. Er zijn dus veel variaties van dit onderwerp verschenen rond deze tijd.
    Groet,
    Frederieke

Laden...

Bedankt, je vraag is verzonden.

Helaas, er is iets mis gegaan met het verzenden van je vraag. Probeer het aub nog eens.

High-res beeldmateriaal aanvragen

Meer informatie

Deze 'Goudweger' van Salomon Koninck werd gemaakt twee jaar voor de dood van de schilder Rembrandt van Rijn. Rembrandts schilderstijl is er duidelijk in te herkennen. De lichtbron heeft Koninck hier duidelijk aangegeven. Het invallende zonlicht hult de donkere kamer in een zachte gloed. Voorstellingen als deze hebben een lange traditie. Al in het begin van de 16de eeuw werden scènes met goudsmeden, geldwisselaars en bankiers geschilderd, onder anderen door Quinten Massijs. Voorstellingen met het wegen van goud werden toen geassocieerd met ondeugden als gierigheid en ‘avaritia’. Deze betekenis was ook in de 17de eeuw nog wel bekend en het is daarom aannemelijk dat ook Salomon Koninck met zijn oude goudweger de ‘Gierigheid’ heeft willen symboliseren.

Lees verder Lees minder

Collectieboek

Collectieboek Bestellen

Specificaties

Titel De goudweger
Materiaal en techniek Olieverf op doek
Objectsoort
Schilderij > Schildering > Tweedimensionaal object > Kunstvoorwerp
Locatie Dit object is in het depot
Afmetingen Breedte 64 cm
Hoogte Error: 75,7 is not a valid BCD value cm
Makers Schilder: Salomon Koninck
Inventarisnummer 1420 (OK)
Credits Aankoop 1859
Collectie Oude Kunst
Verwervingsdatum 1859
Vervaardigingsdatum in 1654
Signatuur datering : rechts ; S Koninck 1654 signatuur: rechts; # * S Koninck 1654
Externe tentoonstellingen Boijmans bij de Buren - Samensmeden, Meesters in zilver (2019)
Onderzoek Toon onderzoek ALMA
Literatuur Catalogus schilderijen tot 1800 <1962> - 75 Een gloeiend palet. Schilderijen van Rembrandt en zijn school - 56-57, afb (zw/w) Old paintings 1400-1900: illustrations <1972> - 69 Rembrandt and his school - 109 Rembrandt en zijn tijd - 111 Thieme-Becker XXI - 275 Honderdvijftig jaar er bij en er af: De collectie oude schilderkunst van het Museum Boijmans van Beuningen Rotterdam 1849 tot 1999 - 103
Materiaal
Object
Geografische herkomst Noordelijke Nederlanden > Nederlanden > West-Europa > Europa

Zie je iets wat niet klopt of heb je aanvullende informatie over dit werk? Stuur ons een berichtje

Alles over de maker

Salomon Koninck

Amsterdam 1609 - Amsterdam 1656

Salomon Koninck was de zoon van een uit Antwerpen naar Amsterdam geëmigreerde goudsmid. Op 12-jarige leeftijd ging hij in de leer bij de historieschilder David...

Bekijk het volledige profiel