:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
Achilles vertoornd op Agamemnon

Achilles vertoornd op Agamemnon

Naar: Peter Paul Rubens (in 1630 - 1635)

Vraag maar raak

 • Jan vroeg

  Is deze afbeelding met een bepaald doel gemaakt, en wat wil hij zeggen met de afbeelding, en waarom heeft hij juist Agamemnon geschilderd? En staat de afbeelding ergens symbool voor?

 • Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde

  Beste Jan,
  Wat veel vragen over dit kunstwerk. Is dit soms een schoolopdracht? Ik kan je op weg helpen. Deze olieverfschets maakt deel uit van een reeks van acht schetsen. Rubens maakte deze schetsen ter voorbereiding op een reeks wandtapijten die gebeurtenissen uit het leven van Achilles verbeelden. Achilles was een Griekse held. Om uit te zoeken waarom Rubens Agamemnon geschilderde heeft en of de afbeelding ergens symbool voor staat, zou je je kunnen verdiepen in de verhalen over Achilles en de catalogus van onze tentoonstelling Pure Rubens kunnen lezen.
  Groet,
  Esther

 • Richard Bellefroid vroeg

  Waarom hangt 1760a van Peter Paul Rubens achter glas en de rest niet?

 • Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde

  Beste Richard, dank voor deze vraag. Dit werk zal een keer uitgeleend zijn aan een ander museum en in het kader van die bruikleen is er glas voor geplaatst dat vervolgens niet meer verwijderd is. Daarom zit dit werk nu achter glas en de overige werken uit de reeks niet. Hartelijke groeten, Rianne

 • piet vroeg

  Is deze afbeelding met een bepaald doel gemaakt, en wat wil hij zeggen met de afbeelding, en waarom heeft hij juist Agamemnon geschilderd? En staat de afbeelding ergens symbool voor?

 • Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde

  Dag Piet, zie mijn antwoord aan Jonas. Hij stelde dezelfde vraag. Groeten Rianne

 • Jonas vroeg

  Is deze afbeelding met een bepaald doel gemaakt, en wat wil hij zeggen met de afbeelding, en waarom heeft hij juist Agamemnon geschilderd? En staat de afbeelding ergens symbool voor?

 • Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde

  Dag Jonas, het is een schets uit een reeks van acht. Allen gaan over het leven van Achilles. De schetsen zijn gemaakt ter voorbereiding op een tapijtenserie waartoe Rubens opdracht heeft gekregen. Waarom hij precies voor deze acht voorstellingen uit het leven van Achilles heeft gekozen, waaronder deze scène met Agamemnon, weten we helaas niet. Hartelijke groeten, Rianne Schoonderbeek

Laden...

Bedankt, je vraag is verzonden.

Helaas, er is iets mis gegaan met het verzenden van je vraag. Probeer het aub nog eens.

High-res beeldmateriaal aanvragen

Meer informatie

Koning Agamemnon moest zijn geliefde Chryseïs aan haar vader, priester van Apollo, terug geven om de pest te doen ophouden. In ruil voor zijn geliefde nam hij Briseïs, de geliefde van Achilles, voor haar in de plaats. Deze voorstelling is de vierde in een reeks van acht olieverfschetsen. De woedende Achilles is op deze voorstelling van de episode weergegeven terwijl hij zijn zwaard trekt, maar aan zijn haar wordt tegengehouden door Minerva. Agamemnon verheft zich van zijn troon en wordt door de wijze Nestor bij de arm vastgehouden. Na deze strijd weigert Achilles nog langer deel te nemen aan de oorlog tegen Troje. Pas na de dood van zijn vriend Patroclus verzoent Achilles zich met Agamemnon en keert hij terug in het Griekse leger. De olieverfschets is de vierde uit een reeks van acht die Rubens maakte over het leven van Achilles, als voorbereiding op een reeks wandtapijten.

Lees verder Lees minder

Collectieboek

Collectieboek Bestellen

Specificaties

Titel Achilles vertoornd op Agamemnon
Materiaal en techniek Olieverf op paneel
Objectsoort
Schilderij > Schildering > Tweedimensionaal object > Kunstvoorwerp
Locatie Dit object is in het depot
Afmetingen Breedte 46 cm
Hoogte Error: 44,8 is not a valid BCD value cm
Makers Naar: Peter Paul Rubens
Maker: Atelier van Daniël Eggermans
Inventarisnummer 1760 b (OK)
Credits Schenking D.G. van Beuningen, 1933
Collectie Oude Kunst
Verwervingsdatum 1933
Vervaardigingsdatum in 1630 - 1635
Verzamelaar D.G. van Beuningen
Herkomst : Fourment, Daniël VAN: IN/OP: 1643, voor TE: Antwerpen VOOR: OPM: : veiling Londen (Langford), 1754/03/21 VAN: Mead, Dr. Richard, verzameling IN/OP: 1754 TE: Londen VOOR: OPM: lot 53 (de reeks van acht schetsen) : veiling Londen (Christie's), 1794/11/18 VAN: Greville, Fulk IN/OP: 1794 TE: Londen VOOR: OPM: lot 49 (de reeks van acht schetsen) : Smith Barry, John VAN: IN/OP: 1814, voor TE: Northwitch, Cheshire VOOR: OPM: zes van de acht schetsen : veiling Londen (Sotheby's), 1933/06/21 VAN: Smith-Barry, Arthur Hugh (Baron Barrymore of Barrymore) IN/OP: 1933 TE: Londen VOOR: OPM: nr. 28, afb.
Interne tentoonstellingen Petrus Paulus Rubens in het Museum Boijmans (1933)
Schilderkunst uit de eerste hand, Olieverfschetsen van Tintoretto tot Goya (1983)
De Collectie Verrijkt (2011)
De collectie als tijdmachine (2017)
Externe tentoonstellingen Rubens at Palazzo Te. Painting, Transformation and Freedom (2023)
Literatuur Rubens en zijn tijd - 106-107, afb (zw/w)
Materiaal
Object
Geografische herkomst Zuidelijke Nederlanden > Nederlanden > West-Europa > Europa

Zie je iets wat niet klopt of heb je aanvullende informatie over dit werk? Stuur ons een berichtje

Alles over de maker

Peter Paul Rubens

Siegen 1577 - Antwerpen 1640

De Antwerpse schilder Pieter Paul Rubens werd al op jonge leeftijd aangesteld als hofschilder van de hertog van Mantua in Italië. In 1603 reisde hij naar...

Bekijk het volledige profiel