Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 31 juli 2016

The Future of Fashion is Now China

De tentoonstelling van Museum Boijmans Van Beuningen, ‘The Future of Fashion is Now’ ging in 2015 naar China. De succesvolle tentoonstelling over de mode van morgen, met werk van ruim 25 internationale ontwerpers, was vanaf 28 oktober 2015 te zien in OCT Contemporary ART Terminal in Shanghai. Het was voor het eerst dat een Boijmans tentoonstelling in China werd gepresenteerd. Na vier maanden in Shanghai, van oudsher de modestad waar designers zich vestigen, reisde de tentoonstelling door naar het OCT Art&Design gallery in Shenzhen (26 maart t/m 31 juli 2016). Rondom deze stad zijn veel kledingproducenten gevestigd die experimenteren met nieuwe technologieën.

De tentoonstelling presenteerde de mode van de toekomst, voorspeld door de jongste generatie modeontwerpers. Ruim 25 jonge modetalenten van over de hele wereld waren gescout. Waaronder acht ontwerpers uit China en vijf uit andere Aziatische landen, zoals Dooling Jiang (China), Wang Lei (China), Zhang Da (China), Little Shilpa (India) en Movana Chen (China). Daarnaast waren ontwerpen van gerespecteerde vernieuwers te zien als Viktor & Rolf, Iris van Herpen en Pauline van Dongen. Deze ontwerpers zijn actief op zoek naar innovatie van het modesysteem. Futuristische technologieën, nieuwe maakprocessen en de duurzame maatschappelijke waarde van kleding zijn thema’s waarmee zij vorm geven aan de mode van morgen.

Uitwisseling

In beide steden, Shanghai en Shenzhen, vond een uitwisselingsprogramma plaats tussen Chinese en Nederlandse ontwerpers. Zo reisden ook Elisa van Joolen, Pauline van Dongen en Antoine Peters af naar China om hun expertise te delen.

Samenwerking

De tentoonstelling was een initiatief van gast-conservator José Teunissen en mecenas Han Nefkens. In China werkte het museum samen met OCT en The Pin Projects. De tentoonstelling werd georganiseerd in samenwerking met Dutch Culture, Centre for International Cooperation.

Transit Boijmans Van Beuningen

Sinds 2019 is Museum Boijmans Van Beuningen gesloten voor een grootschalige renovatie en vernieuwing. Tijdens deze Transit-periode trekt het museum de stad Rotterdam en de wereld in om publiek te raken met zijn internationale topcollectie. Samen met acht buurlocaties in de stad hebben we een unieke samenwerking onder de noemer ‘Boijmans bij de Buren’. Boijmans opereert daarnaast in het buitenland, met reizende tentoonstellingen. Sinds het schooljaar van 2019/2020 maakt het museum Rotterdamse scholieren bekend met échte collectiestukken met ‘Boijmans in de Klas’. Vanaf begin 2020 is Boijmans samen met Humanitas, en andere partners uit buurt en stad, actief in een voormalige school aan de Hillevliet 90. Ondertussen vordert de bouw van Depot Boijmans Van Beuningen gestaag, het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld dat in begin 2021 opent en waar de 151.000 kunstwerken veilig worden getoond en verzorgd.

More about Boijmans in Transit