:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 05 juni 2016

Sensory Spaces 8 - Mike Nelson

Sensory Spaces is de titel van een reeks solotentoonstellingen in de Willem van der Vorm Galerij, de gratis toegankelijke tentoonstellingsruimte in het entreegebied van het museum. Voor iedere editie wordt één kunstenaar gevraagd om de eigenschappen van de ruimte op een verrassende manier naar zijn hand te zetten.

Voor Sensory Spaces 8 nodigde Museum Boijmans Van Beuningen de Britse kunstenaar Mike Nelson (Loughborough 1967) uit. Nelson presenteerde het werk ‘Amnesiac Shrine’: een installatie bestaande uit een aantal achtereenvolgende kunstwerken dat samen een omvangrijke categorie vormt binnen zijn oeuvre. De kunstwerken die in de Amnesiac Shrine te zien waren werkte als metafoor, ze vormde een serie verbeeldingen die Nelson bijna twintig jaar geleden heeft bedacht. Het zijn leden van een denkbeeldige motorbende, geboren uit de smeulende resten van de eerste Golfoorlog. In de overkoepelende installatie Amnesiac Shrine, die vanaf 13 februari te zien was, toetste Nelson het besef van fundamentele elementen zoals tijd en ruimte aan de hand van deze metaforen. Door middel van spiegelingen, illusies en flashbacks ontketende Mike Nelson een meeslepende ervaring op het grensvlak van wat kunst is en wat niet.

Amnesiac Shrine

De volledige titel van de installatie luidde ‘Amnesiac Shrine’ of ‘The Misplacement (a futurological fable): Mirrored Cubes - inverted - with the reflection of their inner psyche as represented by a metaphorical landscape.’ De kunstenaar zelf legt uit: ‘The Amnesiacs is een oeuvre dat halverwege de jaren negentig tot stand is gekomen toen ik me ging interesseren voor Sovjet-Russische sciencefictionliteratuur. Ik stuitte op Stanislaw Lem, Arkady en Boris Strugatsky die sciencefiction in de Sovjetunie gebruikten om de censuur te omzeilen en op intelligente wijze over het menselijk lot te schrijven. Het gebruik van deze metaforen was de start voor deze reeks werken.’

Essay Sensory Spaces 8 - Mike Nelson

Bij elke editie van Sensory Spaces verschijnt een tweetalig essay over de tentoonstelling, geschreven door de conservator:

Serie Sensory Spaces

Sensory Spaces is de titel van een reeks solotentoonstellingen in de Willem van der Vorm Galerij, de gratis toegankelijke tentoonstellingsruimte in het entreegebied van het museum. Voor iedere editie wordt één kunstenaar gevraagd om de eigenschappen van de ruimte op een verrassende manier naar zijn hand te zetten. Bekijk hieronder voorgaande edities van Sensory Spaces.

De tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door: