Previous Next Facebook Instagram Twitter Back to top
10 februari 2018 t/m 27 mei 2018

Sensory Spaces 13 - Anne Hardy

Sensory Spaces is de titel van een reeks solotentoonstellingen in de Willem van der Vorm Galerij, de gratis toegankelijke tentoonstellingsruimte in het entreegebied van het museum. Voor iedere editie wordt één kunstenaar gevraagd om de eigenschappen van de ruimte op een verrassende manier naar zijn hand te zetten.

Voor de dertiende editie van de Sensory Spaces reeks, presenteert de Britse kunstenaar Anne Hardy een site-specifieke installatie. Anne Hardy maakt grootschalige installaties waarin objecten, licht, kleur en geluid samenkomen en een eigen leven lijken te leiden. Ze nodigt de bezoeker uit dit 'levende wezen' te betreden en te ervaren hoe de ruimte langzaam om hem heen verandert. Het zijn ruimtes waarin de dingen wel echt en herkenbaar lijken, maar alles nét een beetje anders voelt.

Anne Hardy is bekend geworden door haar foto's van geënsceneerde ruimtes. Ze bouwde deze ruimtes in haar eigen studio, fotografeerde ze en sloopte ze vervolgens weer. De resulterende foto's toonden complexe, imaginaire omgevingen die suggereerden dat er iets in had plaatsgevonden - hoewel wát precies nooit duidelijk was. Sinds 2012 presenteert Hardy de fysieke installaties als het werk zelf, onder de naam 'FIELD works'. De verschuiving in de vorm waarin ze haar werk toont, komt voort uit haar verlangen om de barrière tussen het werk en de toeschouwers weg te nemen. Bezoekers worden opgenomen in het kunstwerk en vervolgens aangesproken op al hun zintuigen. Dat begint al bij het betreden van haar 'walk-in' installaties, waarbij de bezoeker wordt verzocht zijn schoenen uit te trekken en op kousenvoeten verder te gaan. Op deze manier beoogt Hardy een meer sensitieve beleving van het werk en de bezoeker ontvankelijk(er) te maken voor andersoortige ervaringen. Voor Sensory Spaces 13 zal Anne Hardy een nieuw 'FIELD' werk maken.

Neem de installatie 'Falling and Walking (phhhhhhhhhhh phossshhhhh crrhhhhzzz mn huaooogh)' die Hardy maakte voor London Art Night 2017. Bezoekers konden door een gat in een billboard stappen en kwamen achtereenvolgens in een felgroene en een knalroze ruimte met ronddraaiende bureauventilatoren, gordijnen van videotape, lege bierblikjes, slagroompatronen en een gekantelde wand met een cirkelvormige opening waardoor weer een glimp kon worden opgevangen van de ruimte verderop. Je zou haar installaties met recht theatraal kunnen noemen, maar Hardy beschrijft ze zelf liever als 'levende organismen'. Ze zijn deels architectonisch, deels organisch en bewegen mee in de tijd door veranderend licht en geluid.

"De tactiele betrokkenheid bij het materiaal, het licht en het proces staat centraal in mijn praktijk, ik wil dat het werk je het gevoel geeft dat het een actieve aanwezigheid is die om je heen verandert."

De materialen, objecten en geluiden die Anne Hardy verzamelt voor haar installaties vindt ze vaak op straat; spullen die zijn afgedankt of weggegooid en hun oorspronkelijke functie hebben verloren. Volgens Hardy zijn ze daarmee op een of andere manier vrij van taal en orde en geschikt voor nieuwe gebruiken en gedachten. Ze zijn wezenlijk 'ambigu' geworden, in de zin dat ze de mogelijkheid in zich dragen om twee of meer ideeën tegelijk te bevatten. Hardy denkt op dezelfde manier na over ruimte en heeft een inventaris van plaatsen die dit gevoel ook hebben: straathoeken, een stukje land tussen twee wegen of een lege gang in een sjofel hotel. Het zijn plekken die zowel vertrouwd als vreemd zijn, die zweven tussen het feitelijke en het verbeelde. Precies deze ambiguïteit weet de kunstenaar ook te vatten in haar FIELD works. Ze hebben iets magisch - iets dat je moet ervaren, maar dat tegelijkertijd moeilijk in woorden te vatten is. In Hardy's eigen woorden maken ze ons bewust van 'de glibberige aard van onze perceptie van de wereld'.

Biografie Anne Hardy

Anne Hardy (1970, Engeland) woont en werkt in Londen en studeerde aldaar aan de Royal College of Art. Haar werk is internationaal tentoongesteld met recente solotentoonstellingen bij The Common Guild, Glasgow (2015), Fig-2, ICA-studio, Londen (2015), Kunstverein Freiburg (2014), Maureen Paley (2013), Secession Vienna (2012) en groepstentoonstellingen in The Hayward Gallery London, V&A Museum en Barbican Art Gallery, London. 

Gastconservator: Nina Folkersma


In 2014 nam ze deel aan een residency in Modern Art Oxford's Live in Studio om een nieuw performancewerk te ontwikkelen en in 2011 was ze artist-in-residence in het Camden Arts Centre, Londen. Anne Hardy wordt vertegenwoordigd door Maureen Paley, Londen.

Deze tentoonstelling wordt mede 
mogelijk gemaakt door