:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 27 mei 2018

Sensory Spaces 13 - Anne Hardy

Sensory Spaces is de titel van een reeks solotentoonstellingen in de Willem van der Vorm Galerij, de gratis toegankelijke tentoonstellingsruimte in het entreegebied van het museum. Voor iedere editie wordt één kunstenaar gevraagd om de eigenschappen van de ruimte op een verrassende manier naar zijn hand te zetten.

Voor de dertiende editie van de Sensory Spaces reeks, presenteerde de Britse kunstenaar Anne Hardy een site-specifiek FIELD werk. Anne Hardy maakt grootschalige installaties waarin objecten, licht, kleur en geluid samenkomen en een eigen leven lijken te leiden. Ze nodigt bezoekers uit deze 'voelende ruimte' te betreden en te ervaren hoe het werk om hen heen langzaam verandert. Dingen kunnen wel echt en herkenbaar lijken, maar alles voelt nét een beetje anders.

Anne Hardy is bekend geworden door haar foto's van geënsceneerde ruimtes. Ze bouwde deze ruimtes in haar eigen studio, fotografeerde ze en sloopte ze vervolgens weer. De resulterende foto's toonden complexe, imaginaire omgevingen die suggereerden dat er iets in had plaatsgevonden - hoewel wát precies nooit duidelijk was. Sinds 2013 presenteert Hardy de fysieke installaties als het werk zelf, onder de naam 'FIELD works'. De verschuiving in de vorm waarin ze haar werk toont, komt voort uit haar verlangen om de barrière tussen het werk en de toeschouwers weg te nemen. Bezoekers worden opgenomen in het kunstwerk en vervolgens aangesproken op al hun zintuigen. Dat begint al bij het betreden van haar 'walk-in' werken, waarbij de bezoeker wordt verzocht zijn schoenen uit te trekken en op kousenvoeten verder te gaan. Hardy moedigt een meer sensitieve beleving van het werk aan en hoopt de bezoeker ontvankelijk te maken voor andersoortige ervaringen. Voor Sensory Spaces 13 maakte Anne Hardy een nieuw 'FIELD' werk.

Neem de installatie 'Falling and Walking (phhhhhhhhhhh phossshhhhh crrhhhhzzz mn huaooogh)' die Hardy maakte voor London Art Night 2017. Bezoekers konden door een gat in een billboard stappen en kwamen achtereenvolgens in een felgroene en een knalroze ruimte met ronddraaiende bureauventilatoren, gordijnen van videotape, lege bierblikjes, slagroompatronen en een gekantelde wand met een cirkelvormige opening waardoor weer een glimp kon worden opgevangen van de ruimte verderop. Hardy beschrijft haar werken als 'voelende ruimtes'. Ze zijn deels architectonisch, deels organisch en hun zorgvuldig gecreëerde audioscore en licht bewegen en veranderen in de tijd.

"De tactiele betrokkenheid bij het materiaal, het licht en het proces staat centraal in mijn praktijk, ik wil dat het werk je het gevoel geeft dat het een actieve aanwezigheid is die om je heen verandert."

Anne Hardy.

© Anne Hardy, courtesy Maureen Paley, London, photo: Angus Mill
© Anne Hardy, courtesy Maureen Paley, London, photo: Angus Mill

De materialen, objecten en geluiden die Anne Hardy verzamelt voor haar FIELD werken vindt ze vaak op straat; spullen die zijn afgedankt of weggegooid en hun oorspronkelijke functie hebben verloren. Volgens Hardy zijn ze daarmee op een of andere manier vrij van taal en orde en geschikt voor nieuwe gebruiken en gedachten. Ze zijn wezenlijk 'ambigu' geworden, in de zin dat ze de mogelijkheid in zich dragen om twee of meer ideeën tegelijk te bevatten. Hardy denkt op dezelfde manier na over ruimte en heeft een inventaris van plaatsen die dit gevoel ook hebben: straathoeken, een lege gang of een stukje land tussen twee wegen. Het zijn plekken die zowel vertrouwd als vreemd zijn, die zweven tussen het feitelijke en het verbeelde. Precies deze ambiguïteit weet de kunstenaar ook te vatten in haar FIELD works. Ze hebben iets magisch - iets dat je moet ervaren, maar dat tegelijkertijd moeilijk in woorden te vatten is. In Hardy's eigen woorden maken ze ons bewust van 'de glibberige aard van onze perceptie van de wereld'.

Hannah Duguid schreef over Anne Hardy's werk in The Independent: "Hardy achieves a degree of magic with her installation, which is very difficult to do. Plenty of solipsistic installation artists out there tediously fling objects together with results that never quite work. Hardy’s installations possess a complexity and pleasure that put her in a class of her own."

Biografie Anne Hardy

Anne Hardy (1970, Engeland) woont en werkt in Londen en studeerde aldaar aan de Royal College of Art. Haar werk is internationaal tentoongesteld met recente solotentoonstellingen bij The Common Guild, Glasgow (2015), Fig-2, ICA-studio, Londen (2015), Kunstverein Freiburg (2014), Maureen Paley (2013), Secession Vienna (2012) en groepstentoonstellingen in The Hayward Gallery London, V&A Museum en Barbican Art Gallery, London.


In 2014 nam ze deel aan een residency in Modern Art Oxford's Live in Studio om een nieuw performancewerk te ontwikkelen en in 2011 was ze artist-in-residence in het Camden Arts Centre, Londen. Anne Hardy wordt vertegenwoordigd door Maureen Paley, Londen.

Gastconservator: Nina Folkersma

© Anne Hardy, courtesy Maureen Paley, London, photo: Angus Mill
© Anne Hardy, courtesy Maureen Paley, London, photo: Angus Mill

Essay Sensory Spaces 13 - Anne Hardy

Bij elke editie van Sensory Spaces verschijnt een tweetalig essay over de tentoonstelling, geschreven door de conservator:

Serie Sensory Spaces

Sensory Spaces is de titel van een reeks solotentoonstellingen in de Willem van der Vorm Galerij, de gratis toegankelijke tentoonstellingsruimte in het entreegebied van het museum. Voor iedere editie wordt één kunstenaar gevraagd om de eigenschappen van de ruimte op een verrassende manier naar zijn hand te zetten. Bekijk hieronder voorgaande edities van Sensory Spaces.

De tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door: