:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 28 januari 2018

Sensory Spaces 12 - Abraham Cruzvillegas

Sensory Spaces is de titel van een reeks solotentoonstellingen in de Willem van der Vorm Galerij, de gratis toegankelijke tentoonstellingsruimte in het entreegebied van het museum. Voor iedere editie wordt één kunstenaar gevraagd om de eigenschappen van de ruimte op een verrassende manier naar zijn hand te zetten.

Voor de twaalfde editie van de Sensory Spaces reeks presenteerde de Mexicaanse kunstenaar Abraham Cruzvillegas een site-specifieke installatie. Cruzvillegas– onder meer bekend van de Turbine Hall in Tate Modern in 2015 – creëert sculpturen volgens het principe van ‘Autoconstrucción’; zelfbouw met gevonden materialen. Zijn oeuvre is een expressie van de menselijke realiteit: onvoorspelbaar, rauw, instabiel, maar ook krachtig en energiek. Ook zijn watertrilogie, waarvan de delen 1 en 2 in Parijs en Tokyo te zien waren, worden hierdoor gekenmerkt. Voor Sensory Spaces 12 maakt Cruzvillegas in Rotterdam het afsluitende deel. Het startpunt voor de watertrilogie is het Pátzquaro-meer in Mexico. Door klimaatverandering, overbevissing, ontbossing en vervuiling verdwijnt het meer langzaam. Cruzvillegas reflecteert met trilogie op universele milieuproblematiek, gekoppeld aan lokale thema’s in Parijs, Tokyo en Rotterdam. De presentatie in Museum Boijmans Van Beuningen draagt de titel The Water Trilogy 3: Autoconclusion: Ideologically Inconsistent Identity: Jetties, Gutters & Urinals. 

Drie geodetische koepelconstructies - gemaakt van stokken, henneptouw, geteerd karton, schroeven en flessendoppen - liggen aan één kant op de vloer en fungeren als luidsprekers voor de drie traditionele muzikanten die erin spelen. De tekst die uit een zeven meter lange, plastic waterslang klinkt, vertelt het verhaal van een dorstige vrouw die huilt omdat haar kinderen haar hebben verlaten. Haar tranen zetten een district onder water dat ooit over een meer is gebouwd en vervolgens een bron wordt.

De drie constructies zullen twee avonden lang onderdak bieden aan een muzikaal trio uit de regio Huasteca in het noordoosten van Mexico, dat gewoonlijk bestaat uit een violist, iemand die op de jarana speelt (een kleine gitaar uit de regio) en een bespeler van de quinta (een grotere basgitaar). Voor deze tentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen brengen ze een lied met tekst ten gehore dat onverwacht dicht bij de microtonale schaal van Julián Carrillo ligt. Van dit optreden wordt een video opgenomen, die te zien is in de installatie.

Benieuwd geworden? Bekijk deze video over Sensory Spaces 12 en het werk van Abraham Cruzvillegas.

Essay Sensory Spaces 12 - Abraham Cruzvillegas

Bij elke editie van Sensory Spaces verschijnt een tweetalig essay over de tentoonstelling, geschreven door de conservator:

Serie Sensory Spaces

Sensory Spaces is de titel van een reeks solotentoonstellingen in de Willem van der Vorm Galerij, de gratis toegankelijke tentoonstellingsruimte in het entreegebied van het museum. Voor iedere editie wordt één kunstenaar gevraagd om de eigenschappen van de ruimte op een verrassende manier naar zijn hand te zetten. Bekijk hieronder voorgaande edities van Sensory Spaces.

De tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door: