:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 30 mei 2010

Ritsue Mishima - Bevroren tuin / Vruchten van vuur

Een van werelds meest toonaangevende glaskunstenaars van het moment is naar Nederland gekomen. De Japanse glaskunstenaar Ritsue Mishima exposeerde glazen objecten in een speciaal aangelegde wintertuin binnen de muren van het museum. Het merendeel van de circa dertig objecten is door Mishima speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling. De objecten stonden laag bij de grond opgesteld. Als bezoeker kon u over het pad lopen en het Venetiaanse glaswerk van heel dichtbij bekijken.

Ritsue Mishima (Kyoto 1962) werkte als stylist voor reclamebureaus en begon in 1985 met het ontwerpen van kunst installaties met bloemen. In 1996 gaf ze zich in haar nieuwe woonplaats Venetie over aan de creatie van glazen objecten. Vanaf dat moment maakt Mishima, in samenwerking met de glasmeesters van Murano, kristalheldere glazen werken. Ieder object heeft een eigen leven, karakter en identiteit. De energie die er tijdens het blazen en vormen is ‘ingestopt’, zit gevangen in de vazen. Het licht wordt door ieder object dan ook op een andere manier weerkaatst. Voor de vormen van haar werkenheeft Mishima zich laten inspireren door natuurlijke objecten in het heelal.

Mishima woont en werkt afwisselend in Tokyo en Venetië. In binnen- en buitenland vinden regelmatig exposities plaatst van haar werken. In Londen ontving ze in 2001 de Giorgio Armani prijs voor beste kunstenaar op de Sotheby’s Contemporary Decorative Arts Exhibition.