Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 24 september 2017

Richard Serra - Drawings 2015-2017

Een van de meest toonaangevende kunstenaars van deze tijd is op dit moment in ons museum te zien: de Amerikaanse kunstenaar Richard Serra (San Franscisco, 1938). Vanaf 24 juni tot en met 24 september waren maar liefst tachtig recente tekeningen van zijn hand te zien. Uniek is dat Serra speciaal voor Boijmans de reeks Rotterdam Horizontals en Rotterdam Verticals maakte. Deze waren exclusief in het museum te zien.

De tekeningen zijn, samen met nooit eerder geëxposeerde schetsboeken, een perfecte manier om de werkwijze en drijfveren van de kunstenaar te doorgronden. De werken tonen een fysieke inspanning en kracht, dynamiek en spontaniteit en zullen bezoekers niet onberoerd laten. Net als met zijn sculpturen, speelt Serra met zijn tekeningen direct in op ideeën over tijd, werkproces en materiaal. Opvallend is dat de tekeningen intiemer, directer en soberder zijn dan voorgaand werk

Serra werd bekend door zijn letterlijk grootse werken. Toen hij zich ging bezighouden met beeldhouwkunst, koos hij rubber en staal als materialen. Vanaf de jaren zeventig werkte hij met de grote platen staal die zijn handelsmerk werden. Deze bewerkte hij op industriële wijze en plaatste ze vervolgens zo in een ruimte dat deze door de bezoekers op een andere manier werd ervaren.

 

Serra’s gigantische sculpturen, die hij vaak speciaal voor een specifieke architectonisch, stedelijke of landschappelijke omgeving maakte, zijn overal te vinden, van IJsland tot Nieuw-Zeeland. 'Richard Serra - Drawings 2015-2017' vloeit logisch voort uit de bijzondere band die het museum en conservator Francesco Stocchi met de kunstenaar hebben. Boijmans maakt al veertig jaar tentoonstellingen met Serra, zijn sculptuur Wassende bogen uit 1980 heeft een permanente plek in het museum gekregen.

 

Ontdek in deze video hoe hij deze tachtig tekeningen maakte en hoor over zijn bijzondere band met Museum Boijmans van Beuningen