:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 06 mei 2012

Kunst4Kids 2012

Aan 26 Rotterdamse en Nederlandse kunstenaars, geselecteerd door de directeur van Museum Boijmans Van Beuningen, is in 2012 gevraagd om speciaal voor Kunst4Kids elk 75 unieke kunstwerken te maken. Deze editie van Kunst4Kids zijn niet alleen schilderijen of tekeningen te koop, maar ook een zeefdruk of een beeldje, waarvan eentje zelfs 3D geprint. Om zich optimaal voor te kunnen bereiden op het kopen van een kunstwerk, organiseerde het museum tijdens deze week speciale rondleidingen voor het hele gezin. Zo trainen de kunstverzamelaars-in-de-dop zichzelf in het kijken naar kunst.

Kunst4Kids is inmiddels een traditie; het museum organiseert het al ruim 10 jaar. De vorige keer, in 2009, werkten onder anderen Lily van der Stokker, Paul van der Eerden, Ronald Cornelissen en Joep van Lieshout mee. Per editie nemen ongeveer 1500 kinderen tussen de 5 en 18 jaar deel aan Kunst4Kids. Allemaal kunstverzamelaars in de dop. Hier leest u meer over Kunst4Kids in 2009.

De tentoonstelling

Alleen kinderen tussen 5 en 18 jaar mogen de tentoonstelling in, zodat de ouders hun keuze niet kunnen beïnvloeden. Als de kinderen eenmaal hun keuze hebben gemaakt, dan kunnen ze het kunstwerk direct meenemen. Bij elk kunstwerk wordt een tekst meegegeven over het kunstwerk en de kunstenaar, zodat zij zich thuis kunnen verdiepen in hun aankoop.

Op zaterdag 28 april 2012 om 11.30 uur werd Kunst4Kids feestelijk geopend door Sjarel Ex en Sebastiaan Wulff (bekend als Luxor van de kinderserie SpangaS en van Raveleijn). Maar liefst 655 werken werden door kinderen uitgezocht, gekocht en direct meegenomen. Sindsdien mogen (alleen!) kinderen gratis de tentoonstelling op om hun favoriete werk uit te zoeken en kunnen ze deze na aankoop direct meenemen.

Kunstenaars

De deelnemende kunstenaars zijn: Daan Botlek, Karin van Dam, Rudy d'Arnaud Gerkens, Ada Dispa, Suzan Drummen, Lizan Freijsen, Maartje Folkeringa, Helen Frik, Hans Hovy, Evelyne Janssen, Ad de Jong, Paul Klemann, Kinke Kooi, Olaf Mooij, Paul Nassenstein, Serge Onnen, Johan van Oord, Bertjan Pot, Mike Redman, Paul de Reus, Lies Ros, Johanna Schweizer, Tanja Smeets, Rik Smits, Anne-Marie van Sprang en Andre van de Wijdeven.

Dat de kunstenaars zelf de verkooptentoonstelling voor kinderen zeer belangrijk vinden, blijkt wel uit de volgende reacties:

''Kunst is voor kinderen enorm belangrijk, zij zijn de nieuwste generatie en vormen de kunstliefhebbers van de toekomst. Als we ze nu geen kennis laten maken met kunst dan maken we het later extra moeilijk voor ze om kunst te begrijpen en te waarderen. Ik kijk daarom uit naar de tentoonstelling Kunst4Kids, omdat kinderen daar op een prikkelende manier in aanraking komen met hedendaagse kunst, en zich zelfs in de rol van een verzamelaar wanen, die gedwongen wordt kunst kritisch te beschouwen.''
- Rik Smits 

“De kunstwerken op deze tentoonstelling zijn allemaal ongeveer even groot, daardoor kun je ze goed met elkaar vergelijken. Het ene werk heeft misschien hele mooie kleuren en het andere een hele bijzondere afbeelding. Door ze met elkaar te vergelijken kom je er ook achter wat jezelf belangrijk vindt. Ik ben wel een beetje jaloers op de kinderen, want zelf zou ik ook wel graag een kunstwerk willen uitzoeken. Het bekijken van kunst maakt het leven fijner.”

- Suzan Drummen

 

Video

De vorige keer, in 2009, kocht Doris Vlaar een kunstwerk van Carel Blotkamp. Deze kunstverzamelaar in de dop vertelt over het kikkervisje wat later een parkiet bleek te zijn. Ze heeft nog een paar vragen voor de kunstenaar en zoekt Carel Blotkamp op in zijn atelier. Bekijk deze video op ArtTube, en zie direct hoe Doris ook dit jaar weer deelneemt aan Kunst4Kids.

Tijdens de opening op zaterdag 28 april kwam het NOS Jeugdjournaal een kijkje nemen. Bekijk hier het item dat ze over Kunst4Kids maakten.

Kunst4Kids wordt mede mogelijk gemaakt door Rabobank Rotterdam en Georgetina Foundation.