:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 29 januari 2012

JCJ VANDERHEYDEN - In-zicht

JCJ VANDERHEYDEN was terug in Boijmans. In de jaren negentig toonde het toenmalige ‘Boymans-van Beuningen’, een grote overzichtstentoonstelling van de beeldend kunstenaar die onder meer bekend was van zijn experimenten met kopieermachines. In de catalogus van de tentoonstelling schreef Sjarel Ex, toenmalig directeur van het Centraal Museum in Utrecht -en nu van Boijmans: “Door elke nieuwe handeling maakt JCJ VANDERHEYDEN een beeld van een beeld. Bijzaken vallen langzaam weg. Wat overblijft is de voorstelling van het atelier als behuizing van de verbeelding.”

In het najaar van 2011 is VANDERHEYDEN, een van de belangrijkste kunstenaars van de laatste vijftig jaar, terug in het museum met een installatie in twee zalen, genaamd ‘In-zicht’. Zijn tentoonstelling bestond uit een open kist met daarin een verzameling werken, in de ene zaal. In de tweede ruimte waren schilderijen, foto’s en andere werken uit zijn oeuvre te zien. 

Lees hier voor een impressie van de opening door "Lost-Painters".

VANDERHEYDEN was de eerste Nederlandse kunstenaar die met nieuwe media werkte. Hij raakte gefascineerd door het maken van reproducties van de werkelijkheid en legde zich in de jaren zeventig verder toe op video, fotografie, schilderen en grafische technieken.
Hierboven en op het online videokanaal ArtTube is een film te zien met een interview met JCJ VANDERHEYDEN ter gelegenheid van de tentoonstelling 'In-Zicht'.

Bekijk hier de aflevering van 'Moois' (het culturele TV magazine van RTV Rijnmond) waarin Jack Wouterse samen met Sjarel Ex de tentoonstelling van JCJ VANDERHEYDEN bekijkt.


Bij de tentoonstelling verscheen een uitvoerige monografie, ‘JCJ VANDERHEYDEN - Licht, tijd en ruimte’ samengesteld en geschreven door Hans Locher (oud-directeur Gemeentemuseum Den Haag). Het boek is een samenvattend overzicht van het oeuvre van de kunstenaar en behandelt circa vijftig jaar werk waaronder schilderingen, grafiek, fotowerken, boeken en door hemzelf ingerichte eenmanstentoonstellingen. Een opvallend kenmerk van het rijk geïllustreerde overzicht, is dat tekst en afbeeldingen door elkaar verweven zijn en nadrukkelijk een eenheid vormen. Uitgeverij De Kunst, €35,00 ISBN 9789491196102