:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 24 juli 2008

Interventie #3 Gerda Steiner & Jörg Lenzlinger - Four Vegetative Sleeping Rooms

Het Zwitserse kunstenaarsduo Gerda Steiner & Jörg Lenzlinger is geïnteresseerd in kunstmatige tuinen, natuurlijke groeiprocessen en in alle cross-overs tussen cultuur en natuur. Tijdens de Biënnale van Venetië van 2003 dwarrelden in de roomskatholieke kerk Santa Stae aan het Canal Grande duizenden blaadjes en plantjes aan takken naar beneden. De bezoeker kon liggend op een groot bed naar de hemel staren om dit wonder te aanschouwen. Op uitnodiging van Museum Boijmans Van Beuningen, daartoe in staat gesteld door het H&F Mecenaat, bouwden Gerda Steiner en Jörg Lenzlinger in de vier grote vitrines van het zgn. klaverblad van het museum een nieuwe vegetatieve installatie.

De intieme kamertjes met grote etalages waren voorzien van resp. een bottenboom, een jungle, een zadenkamer en een uit ureum groeiend roze kristallenbos. Elke kamer was toegankelijk en van elke kamer ging een weldadige rust uit die je voerde langs leven en dood en die je onttrok aan de drukte van het museum, dat als een film aan je voorbij ging.

Museum Boijmans Van Beuningen geeft de hedendaagse kunst een prominente positie door drie presentaties te laten reflecteren op de collectie en het museumgebouw. Deze visuele uitspraken worden versterkt door de afwisseling met bestaande kunst uit de collectie waardoor een spanningsveld ontstaat. De drie interventies scherpen zo het kijken van het publiek en dwingen tot nadenken. Museum Boijmans Van Beuningen toont en reageert doorlopend op internationaal toonaangevende kunstenaars.