:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 10 januari 2010

Interventie #11 Eylem Aladogan

Museum Boijmans Van Beuningen presenteerde met Interventie #11 recent werk van kunstenaar Eylem Aladogan (1975). De woestijnlandschappen van Utah, Arizona en Nevada roepen bij Aladogan emoties op als kracht en angst. Deze gevoelens fascineren haar en verbeeldt ze met architectonische en organische elementen. In Museum Boijmans Van Beuningen toonde Aladogan recente keramische en grafische kunstwerken en een installatie die ze speciaal voor het museum maakte. Eylem Aladogan was winnaar van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2009.

Het werk dat Museum Boijmans Van Beuningen van Eylem Aladogan toonde, liet haar ontwikkeling van de afgelopen drie jaar zien. De reis in 2006 van Aladogan door de woestijnen in het zuidwesten van de Verenigde Staten vormt het startpunt voor een nieuwe weg in haar werk. De overweldigende, geërodeerde landschappen relativeren als nooit tevoren haar besef van tijd en ruimte en roepen bij Aladogan emoties op als kracht en angst.
Het vermogen om deze angsten toe te laten en te beheersen fascineert Eylem. Met name haar conclusie dat de wil naar vooruitgang gepaard gaat met weerstand. Zij onderzoekt deze psychologische processen en vertaalt deze in haar werken door gebruik te maken van organische en architectonische elementen.

Dubbele gelaagdheid

Haar fascinatie voor natuur, maar ook voor architectuur vertaalt Aladogan naar het gebruik van ambachtelijke materialen en hedendaagse technieken in twee- en driedimensionale werken. Zelf omschrijft de kunstenaar haar materiaalkeuze als een ‘state of mind’, waarbij de eigenschappen en beperkingen van het materiaal (mede) de inhoud van het kunstwerk bepalen. Zo toont het werk ‘Backbone Spearhead’ uit 2009 een getekende torso van een indiaan in combinatie met een foto van Bryce Canyon. Daaroverheen heeft Aladogan met rood tape vlijmscherpe vormen gezet. Haar werk bevat niet alleen een gelaagdheid in materiaal, maar ook in betekenis. Ze verweeft herinneringen, gevoelens en gebeurtenissen met elkaar, wat leidt tot een complexe beeldtaal. Haar interpretatie van de realiteit resulteert zo in beelden met meerdere betekenislagen.

Eylem Aladogan

Eylem Aladogan woont en werkt zowel in Rotterdam als Amsterdam. Galerie Fons Welters toonde haar werk in het najaar van 2009. Aladogan was genomineerd voor de Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2009. Eerder in 2008 presenteerde het Kröller-Müller Museum een solotentoonstelling met een overzicht van haar monumentale installaties. In 1999 studeerde ze af aan de Willem de Kooning Academie Rotterdam.

Interventies

Interventie #11- Eylem Aladogan werd samengesteld door de Conservatoren Stadscollectie van Museum Boijmans Van Beuningen, Saskia van Kampen en Louise Schouwenberg, die in hun projecten aandacht besteden aan beeldende kunst en vormgeving uit Rotterdam. Interventie #11 was te bezichtigen in het zogeheten ‘Klaverblad’: de vier kleine zalen die het oorspronkelijke collectiegebouw verbinden met het nieuwe tentoonstellingsgebouw.
Museum Boijmans Van Beuningen geeft de hedendaagse kunst een prominente positie door presentaties te laten reflecteren op de collectie of het museumgebouw. De afwisseling met bestaande kunst uit de collectie versterkt deze visuele uitspraken waardoor een spanningsveld ontstaat. De interventies scherpen zo het kijken van het publiek en prikkelen de verbeelding.