Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 30 april 2017

Guercino en de Bolognese School

In september 2016 kreeg Museum Boijmans Van Beuningen een bijzondere bruikleen van het Hoogheemraadschap van het Hollands Noorderkwartier in Heerhugowaard: een meesterwerk van de barokschilder Guercino (1591-1666). In januari 2017 opende een kleine presentatie met tekeningen uit de eigen collectie waarmee het schilderij in zijn tijd werd geplaatst.

Het was nieuws dat alle kranten haalde in september 2016: de herontdekking van een werk van de Italiaanse barokschilder Guercino (Giovanni Francesco Barbieri). Zijn bijnaam was 'de schele', die hij dankte aan zijn luie rechteroog. Guercino was een van de beste en succesvolste schilders van de Italiaanse barok.

 

Triomf

Het schilderij wijst de herdersjongen David in triomf naar het hoofd van Goliath. Hij is erin geslaagd om met een steen en een slinger de onoverwinnelijke geachte reus te vellen, waarna hij hem onthoofdde. Guercino schilderde het werk in 1657 voor de Markies van Soncino in Milaan.

Bolognese school

Guercino wordt gerekend tot de zogenoemde Bolognese school, een stroming die aan het einde van de zestiende eeuw in Bologna, Italië ontstond. Grondleggers waren de broers Annibale en Agostino en hun neef Lodovico Carracci, die in 1582 een schilderacademie oprichtten. Als reactie op de gecompliceerde maniëristische vormentaal van hun tijdgenoten, streefden zij in hun werken juist naar een heldere beeldtaal. Hun schilderijen kenmerken zich door overzichtelijke, klassiek-evenwichtige composities. Hun stijl was enorm invloedrijk en de Bolognese school was tot ver in de achttiende eeuw een begrip in kunst.

Tekenkunst

De basis voor de nieuwe stijl werd gevormd door een bijzondere aandacht voor de tekenkunst. Het is dan ook niet verwonderlijk dat juist de tekeningen van de meesters van de Bolognese school tot het mooiste behoort wat zij hebben gemaakt. Museum Boijmans Van Beuningen bezit een uitgelezen collectie tekeningen van de belangrijkste kunstenaars van deze stroming, waaronder, naast de Carracci en Guercino, Domenichino en Guido Reni. Op de tentoonstelling waren tekeningen te zien, die zelden tot nooit werden getoond, variërend van snelle schetsen tot prachtig uitgewerkte figuurstudies.