:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 12 januari 2014

Design Column #6 - Dataïsme

Design Column #6 Dataïsme kijkt naar de rol van het individu binnen dit ‘big data-geweld’. Het is zaak ons niet te verliezen in een illusie van alwetendheid en ons bewust te blijven van de consequenties van dit systeem van vernetwerkte gegevens.

Informatie delen was nog nooit zo makkelijk als in de huidige vernetwerkte samenleving. E-mail maar ook korte online berichtjes spelen een belangrijke rol in de dagelijkse informatieoverdracht. Gegevens worden niet meer rechtstreeks overgedragen van de ene persoon op de andere, maar bevinden zich permanent in een uitdijend netwerk van ‘big data'.

Hoewel dit ‘dataïsme’ veel vrijheid met zich meebrengt, heeft het ook grote consequenties. Telefoons worden afgetapt, onze gezondheid wordt centraal geregistreerd in een digitaal zorgdossier, cookies leggen onze internetgeschiedenis vast en via het ‘global positioning system’ (gps) in onze telefoon zijn we continu traceerbaar. Gegevens uit deze enorme hoeveelheid informatie, ook wel ‘big data’ genoemd, krijgen pas betekenis wanneer ze door iets of iemand worden samengevoegd tot een relevant verhaal. Hoe construeert men die verhalen en strookt deze interpretatie wel met de werkelijkheid?

In gesprek met

De Design Column is niet alleen bedoeld als presentatie, maar vraagt ook om een reactie en een gesprek. Naar aanleiding van elke Design Column houdt het museum een blog bij. Hierop vindt u reacties en actuele informatie over de huidige en voorgaande edities: www.designcolumn.nl.

 

Het idee dat verschil maakt

Iedere drie maanden wordt in de Design Column een onderwerp uit het nieuws uitgelicht door middel van een kleine tentoonstelling. De column is een plek waar nieuwe ideeën zichtbaar worden. Waar de kracht van de verbeelding spreekt. Ontwerpers en kunstenaars zijn bij uitstek geïnteresseerd in experimentele verbeelding. Met hun eigenzinnige blik zien zij de dingen vaak net anders en kunnen zij veranderingen in gang brengen. In de Design Column wordt ruimte geboden aan deze verbeelding.