:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 23 augustus 2020
Rotterdam Ahoy

Boijmans Ahoy drive-thru museum

Museum Boijmans Van Beuningen en Rotterdam Ahoy zijn een unieke samenwerking aangegaan: een drive-thru tentoonstelling. Van 1 tot en met 23 augustus 2020 kon je met jouw eigen of geleende elektrische auto rijden door Hal 1 van Rotterdam Ahoy: 10.000 m2 gevuld met ruim vijftig spraakmakende kunstwerken uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen.

Tot onze grote vreugde was de tentoonstelling geheel uitverkocht. We zijn ontzettend blij dat dit bijzondere initiatief zo goed ontvangen is door publiek en pers. We danken Rotterdam Ahoy, de kunstenaars, Breeman BMW&MINI, alle fondsen en sponsoren voor deze succesvolle samenwerking!

COVID-19. De zalen van Ahoy staan leeg. Het museum is gesloten. Nederland blijft deze zomer in eigen land. Rotterdammers blijven thuis. Twee iconen van Rotterdam werken samen en bieden een ervaring om nooit te vergeten, exclusief voor deze tijd en inclusief voor iedereen. Naast ruim vijftig kunstwerken uit de internationaal befaamde collectie van Museum Boijmans Van Beuningen zijn ook enkele kunstenaars uitgenodigd om deel te nemen aan deze verrassende tentoonstelling.

Natuur vs. cultuur

Boijmans Ahoy drive-thru museum is ontstaan als reactie op de anderhalvemetersamenleving. Het toont het huidige spanningsveld tussen de natuur en de mens. De wereld zoals wij die creëerden staat onder druk en de natuur eist haar ruimte op. Zo nietig en klein als een virus is, zo groot is de verwarring die het veroorzaakt. Alles staat even stil, raakt ons in onze kwetsbaarheid en toont ons de grenzen van het bestaan. We vallen terug op onze basis en de groepen waarin we ons veilig voelen. Soms biedt kunst in dit alles troost of een voorspellende blik; een andere keer toont het de grilligheid van het menselijke bestaan. Deze tentoonstelling onderzoekt de grens tussen het menselijke zijn en de krachten van de natuur. Je rijdt veilig in je eigen auto en ervaart alles vanuit je eigen cocon. Maar eenmaal binnen in de show is er nog maar een richting en die is vooruit.

Video: Aram de Groot.

Kunstwerken en kunstenaars

De tentoonstelling is naar een idee van Ted Noten. De expositie toont naast enkele wereldberoemde werken uit de collectie van Boijmans Van Beuningen ook installaties van hedendaagse kunstenaars die Rotterdam tot kunststad maken en ons doen nadenken over hoe mensen zich verhouden tot hun natuurlijke omgeving. Boijmans Ahoy drive-thru museum brengt werk bijeen van: Ted Noten, Oskar Kokoschka, Bas Jan Ader, Melanie Smith, Paul McCarthy, Bruce Nauman, Ugo Rondinone, Cyprien Gaillard, Joep van Lieshout, Wieki Somers, Jim Shaw en installaties van Bas Princen, Trenton Doyle Hancock, Anselm Kiefer, Olaf Nicolai en Marijke van Warmerdam.

Foto's: Aad Hoogendoorn.
Foto's: Aad Hoogendoorn.

In een elektrische auto door de drive-thru

Het Boijmans Ahoy drive-thru museum is alleen toegankelijk voor elektrische auto’s. Rijd met je eigen elektrische auto óf leen een elektrische BMW of MINI Cooper. Deze worden ter beschikking gesteld door Breeman BMW&MINI. Voor gebruik van de leenauto’s (niet handgeschakeld) teken je ter plaatse een gebruikersformulier, krijg je vooraf instructies over het gebruik van de auto en maak je eerst een proefrit op het testparcours. Daarna sluit je aan voor de entree naar de tentoonstelling.

Niet rijden, wel kunst in het drive-thru museum beleven?

Via een speciale publiekstribune in de zaal heb je uitzicht op het schouwspel. De hal is minimaal uitgelicht en wordt bijgeschenen door de koplampen van de auto’s die er stapvoets doorheen rijden. Zo ontdek je via de koplampen een aantal topstukken uit de Boijmans collectie. Met het promenade ticket heb je toegang tot de publiekstribune en de Transit, het buitenterrein van de drive-thru met het testparcours voor de auto’s en horeca met een terras.

Boijmans Ahoy drive-thru museum voor mensen met een fysieke beperking

Op donderdagochtend 20 augustus is de tentoonstelling 'Boijmans Ahoy drive-thru museum' opengesteld voor mensen die door een fysieke beperking niet de mogelijkheid hebben om met een auto door de tentoonstelling te gaan. In plaats daarvan kun je met je eigen scootmobiel of rolstoel rijden door Hal 1 van Rotterdam Ahoy.

Lees hier meer

Documentaire opbouw

Hans Peter Wessels documenteerde de opbouw van de tentoonstelling 'Boijmans Ahoy drive-thru museum'. Een collectieve inspanning die resulteerde in een tentoonstelling over nu en over de relatie tussen mens en natuur, kunst op schaal toont en vanuit de auto kan worden ervaren.

Sjarel Ex, Francesco Stocchi en Annemartine van Kesteren gaan in op het verhaal achter de tentoonstelling. Waarom is deze tentoonstelling nu te zien? En wat betekent het om kunst te presenteren op zo'n grote schaal? Wat is de rol van de auto en welke kunst weerspiegelt de relatie tussen mens en natuur?

Bekijk de video hieronder:

Video: Hans Peter Wessels.

Praktische details

Van tevoren koop je online een ticket voor alle inzittenden van de auto. Je reserveert een tijdslot waarop je met de auto de tentoonstelling mag betreden. Binnen rijd je maximaal 5 kilometer per uur over het parcours. Onderweg kom je van alles tegen: videowerken, schilderijen, sculpturen, installaties. Wil je langer naar een kunstwerk kijken, parkeer dan even op een van de speciaal aangegeven parkeerplaatsen. Na ongeveer 45 minuten kom je de tentoonstelling weer uit. Wil je nog even napraten met de andere inzittenden van de auto, bezoek dan het wegrestaurant: nuttig een hapje en een drankje in jouw eigen auto of neem plaats op het terras.

Verkeersregels

 • De bestuurder van de auto dient in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs en dient deze bij zich te hebben en te overhandigen.
 • Alle Nederlandse verkeersregels gelden ook in de drive-thru.
 • Maximale snelheid is 5 km per uur (stapvoets rijden).
 • Niet uitstappen.
 • Afstand houden.
 • Na elke rit wordt de auto conform de corona-voorschriften van het RIVM schoongemaakt en klaargemaakt voor de volgende rit.
 • (Huis)dieren zijn niet toegestaan in de auto's en de tentoonstelling.
 • Alleen eigen elektrische auto's mogen de tentoonstelling in. Hybride auto's zijn niet toegestaan.

Entreeprijzen

 • Volwassenen drive-thru (vanaf 13 jaar):   € 14,50
 • Kind drive-thru (3 t/m 12 jaar):   € 7,25
 • Rotterdampas volwassenen (vanaf 13 jaar):   € 5,00
 • Rotterdampas kind (3 t/m 12 jaar):   € 2,00
 • Auto:   € 0,00

Voor BankGiro Loterij VIP-KAARThouders geldt een speciale aanbieding. Kijk hiervoor op bankgiroloterij.nl.

Vragen over bestelde tickets?

Let op: bestelde tickets kunnen vanwege de korte looptijd van de tentoonstelling helaas niet worden geannuleerd. Onze ticketpartner Ticketcounter helpt graag bij technische vragen over bestelde tickets. Bekijk de veelgestelde vragen, of neem contact op met Ticketcounter: info@ticketcounter.nl of 010-7516400. Openingstijden Klantenservice: maandag t/m vrijdag 09.00-17.30 uur, zaterdag 08.30-16.30 uur, zondag 08.30-16.30 uur.

De bezoekersvoorwaarden Boijmans Ahoy drive-thru museum zijn van toepassing op ieder bezoek aan deze tentoonstelling.

Lees hier de bezoekersvoorwaarden